Wykaż że - pole w rombie
Wykaż że - pole w rombie
Wykaż, że pole S rombu w którym bok ma długość a i kąt ostry ma miarę alfa, jest równe \(\displaystyle{ S = a^{2} \sin \alpha}\) Proszę, o podpowiedź co mogę tu zadziałać ;(
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Wykaż że - pole w rombie
Uzależnij wysokość rombu od jego boku ( skorzystaj z funkcji trygonometrycznej kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) )
Wykaż że - pole w rombie
Wyszło mi coś takiego: \(\displaystyle{ \frac{h}{a} = \cos( \frac{ \alpha }{2})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Wykaż że - pole w rombie
Powinno być: \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{h}{a}}\)
Nie wiem jakim cudem otrzymałeś:\(\displaystyle{ \frac{h}{a} = \cos( \frac{ \alpha }{2})}\)
Nie wiem jakim cudem otrzymałeś:\(\displaystyle{ \frac{h}{a} = \cos( \frac{ \alpha }{2})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Wykaż że - pole w rombie
Oznacz przekątne jako 2b i 2c.
Wyraź b i c jako iloczyny a i funkcji trygonometrycznych połowy kąta i zauważ, że \(\displaystyle{ S=2bc}\)
Trzeba tylko przypomnieć sobie wzór na iloczyn sinusa i kosinusa.
W.Kr.
Wyraź b i c jako iloczyny a i funkcji trygonometrycznych połowy kąta i zauważ, że \(\displaystyle{ S=2bc}\)
Trzeba tylko przypomnieć sobie wzór na iloczyn sinusa i kosinusa.
W.Kr.