Treść zadania:
Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym o podstawie długości 8 cm, wiedząc, że:
a) ramię trójkąta ma długość \(\displaystyle{ 4\sqrt{5}}\)
Zadanie rozwiązywałem w następujący sposób:
Narysowałem okrąg i w nim trójkąt, skoro trójkąt jest równoramienny to wszystkie kąty mają wartość
60 stopni. Następnie dorysowałem jego wysokość i podzieliła ona kąt na 2 co dało mi trójkąt o kątach 90,60,30 stopni. Wziąłem połowę podstawy - tj. 4 wysokość oznaczyłem sobie jako b i skorzystałem z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ 4 ^{2} + b^{2} = (4 \sqrt{5}) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ b = 8}\)
Następnie obliczyłem pole trójkąta : \(\displaystyle{ \frac{4*8}{2} = 16}\)
I skorzystałem ze wzoru na długość promienia w okręgu opisanym na trójkącie:
\(\displaystyle{ R = \frac{abc}{4P} = \frac{8 * 4 \sqrt{5} * 4 \sqrt{5} }{64} = \frac{640}{64} = 10}\)
W odpowiedziach mam, że promień wynosi \(\displaystyle{ 5}\). I rzeczywiście jeżeli do wzoru na promień podstawimy połowę średnicy to wychodzi \(\displaystyle{ \frac{320}{64} = 8}\) i moje pytanie jest następujące: jeżeli mamy do czynienia z trójkątem równoramiennym opisanym na trójkącie to zawsze bierzemy połowę podstawy ? Bo na to by wychodziło patrząc na to zadanie.
Prosiłbym o wytłumaczenie tego, pozdrawiam.
Okrąg opisany na trójkącie
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 19 paź 2013, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 19 paź 2013, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 19 paź 2013, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 99 razy
Okrąg opisany na trójkącie
Popełniłeś troszkę błędów, ale stosowałeś dobre wzory
Może od poczatku
To że trójkąt jest równoramienny to nie znaczy, że wszystkie jego kąty są tej samej miary i mają 60 stopni, pomyliłeś z trójkątem równobocznym(w tym wszystkie boki są takie same i kąty mają 60 stopni). Trójkąt równoramienny ma ramiona tej samej długości i dwa kąty przy podstawie tej samej miary.
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 8 \cdot 8 = 32}\)
Następnie, dobry wzór, ale przez poprzednie niepoprawne obliczenia otrzymałeś zły wynik
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4P}=\frac{8\cdot 4\sqrt{5} \cdot 4\sqrt{5}}{4\cdot32}=(\sqrt{5})^{2}=5}\)
Może od poczatku
Logiczny40 pisze:Treść zadania:
Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym o podstawie długości 8 cm, wiedząc, że:
a) ramię trójkąta ma długość \(\displaystyle{ 4\sqrt{5}}\)
Zadanie rozwiązywałem w następujący sposób:
Narysowałem okrąg i w nim trójkąt, skoro trójkąt jest równoramienny to wszystkie kąty mają wartość
60 stopni.
To że trójkąt jest równoramienny to nie znaczy, że wszystkie jego kąty są tej samej miary i mają 60 stopni, pomyliłeś z trójkątem równobocznym(w tym wszystkie boki są takie same i kąty mają 60 stopni). Trójkąt równoramienny ma ramiona tej samej długości i dwa kąty przy podstawie tej samej miary.
Fakt wysokość podzieli kąt między ramionami i podstawę na pół. Jak wyżej napisałam złe kąty. Wysokość jest dobrze policzonaLogiczny40 pisze:Następnie dorysowałem jego wysokość i podzieliła ona kąt na 2 co dało mi trójkąt o kątach 90,60,30 stopni. Wziąłem połowę podstawy - tj. 4 wysokość oznaczyłem sobie jako b i skorzystałem z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ 4 ^{2} + b^{2} = (4 \sqrt{5}) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ b = 8}\)
Źle wzięta podstawa trójkąta, liczysz pole całego trójkąta, a nie tego co Ci powstał czyliLogiczny40 pisze: Następnie obliczyłem pole trójkąta : \(\displaystyle{ \frac{4*8}{2} = 16}\)
I skorzystałem ze wzoru na długość promienia w okręgu opisanym na trójkącie:
\(\displaystyle{ R = \frac{abc}{4P} = \frac{8 * 4 \sqrt{5} * 4 \sqrt{5} }{64} = \frac{640}{64} = 10}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 8 \cdot 8 = 32}\)
Następnie, dobry wzór, ale przez poprzednie niepoprawne obliczenia otrzymałeś zły wynik
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4P}=\frac{8\cdot 4\sqrt{5} \cdot 4\sqrt{5}}{4\cdot32}=(\sqrt{5})^{2}=5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 19 paź 2013, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy