Trójkąt prostokątny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
karlx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 16 sty 2007, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 4 razy

Trójkąt prostokątny

Post autor: karlx »

Wysokość trójkąta prostokątnego opuszczona na przeciwprostokątną ma długość h i jest pięć razy krótsza od obwodu trójkąta. Oblicz długości boków tego trójkąta.
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Trójkąt prostokątny

Post autor: greey10 »

musisz ulozyc rowniania: skorzystaj z pitagorasow oraz ze \(\displaystyle{ 5h=a+b+c\\
\frac{ab}{2}=\frac{ch}{2}\\a^{2}+b^{2}=c^{2}}\)
ODPOWIEDZ