punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Nerchio123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 28 kwie 2013, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku...

Post autor: Nerchio123 »

Punkty \(\displaystyle{ A, B, C, D}\) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku. Na odcinkach \(\displaystyle{ AB, AC, AD}\) wybrano odpowiednio punkty \(\displaystyle{ P, Q, R}\) tak, że na czworokącie \(\displaystyle{ APQR}\) można opisać okrąg. Udowodnij, że:
\(\displaystyle{ |AP| \cdot |AB|+|AR| \cdot |AD|=|AQ| \cdot |AC|}\).
Jakieś wskazówki?
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 114 razy

punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku...

Post autor: Vether »

Twierdzenie Ptolemeusza
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku...

Post autor: bakala12 »

Nerchio123, Pompe czy finał konkursu politechniki z zeszłego roku?
Nerchio123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 28 kwie 2013, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku...

Post autor: Nerchio123 »

No właśnie próbowałem zastosować Ptolemeusza dla APQR, ale nie widzę jak to co mi wychodzi użyć do udowodnienia tezy.

bakala12 pisze:Nerchio123, Pompe czy finał konkursu politechniki z zeszłego roku?
Finał politechniki.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku...

Post autor: bakala12 »

No to do Ptolemeusza dołóż podobieństwo trójkątów. Patrząc na tezę wywnioskuj jakich.
Nerchio123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 28 kwie 2013, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku...

Post autor: Nerchio123 »

No rzeczywiście, wyszło. Dzięki.
ODPOWIEDZ