Okrąg wpisany i opisany na trójkącie prostokątnym.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 4 razy
Okrąg wpisany i opisany na trójkącie prostokątnym.
Proszę o pomoc, nie mogę sobie poradzić.
1. Na okręgu o promieniu 1 opisano trójkąt prostokątny, którego przyprostokątne mają długośc x i y. Wyznacz y jako funkcję x.
2. Oblicz sinus jednego z kątów ostrych trójkąta prostokątnego, wiedząc że stosunek długości promienia okręgu wpisanego do promienia okręgu opisanego na nim wynosi 0,4.
1. Na okręgu o promieniu 1 opisano trójkąt prostokątny, którego przyprostokątne mają długośc x i y. Wyznacz y jako funkcję x.
2. Oblicz sinus jednego z kątów ostrych trójkąta prostokątnego, wiedząc że stosunek długości promienia okręgu wpisanego do promienia okręgu opisanego na nim wynosi 0,4.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Okrąg wpisany i opisany na trójkącie prostokątnym.
1.
x-r+y-r -dl. przeciwprostokatnej
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=(x+y-2)^{2}\\}\)
Dalej sobie wyliczasz y POZDRO
x-r+y-r -dl. przeciwprostokatnej
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=(x+y-2)^{2}\\}\)
Dalej sobie wyliczasz y POZDRO
Ostatnio zmieniony 10 maja 2007, o 19:24 przez soku11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Okrąg wpisany i opisany na trójkącie prostokątnym.
1)
spojrz na wzoru na pole trojkata ;D i tam masz wszystko napisane teraz wystarczy ulozyc odpowiednia rownosc ;D
spojrz na wzoru na pole trojkata ;D i tam masz wszystko napisane teraz wystarczy ulozyc odpowiednia rownosc ;D
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 4 razy
Okrąg wpisany i opisany na trójkącie prostokątnym.
Dzięki, a może ktoś jeszcze drugie zrobić, albo chociaż wskazówki czy potrzebne równanie...
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Okrąg wpisany i opisany na trójkącie prostokątnym.
To moze napisze takie maly wstepik, z ktorego pozniej moze cos wyjdzie:
r- wpisane
R- opisane
\(\displaystyle{ a+b-2r=c\\
c=2R\\
a+b-2r=2R\\
2R+2r=a+b\\
R+r=\frac{a+b}{2}\\}\)
W polaczeniu z pitagorasem powinno cos pomoc POZDRO
r- wpisane
R- opisane
\(\displaystyle{ a+b-2r=c\\
c=2R\\
a+b-2r=2R\\
2R+2r=a+b\\
R+r=\frac{a+b}{2}\\}\)
W polaczeniu z pitagorasem powinno cos pomoc POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Okrąg wpisany i opisany na trójkącie prostokątnym.
wiem ze to jest dokladnie to co napisal soku11 ale mam pytanie czy dla wszystkich trojkatow jest to spelnione czy tylko dla tego jednego i skad to sie wzielo zgory dziekuje!smerfetka18 pisze:w tym drugim skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ r=\frac{a+b-c}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 4 lis 2007, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
Okrąg wpisany i opisany na trójkącie prostokątnym.
trochę stary temat, ale z czego bierze się ta równość bo jakoś nie wiem? ; )soku11 pisze:1.
x-r+y-r -dl. przeciwprostokatnej
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=(x+y-2)^{2}\\}\)
Dalej sobie wyliczasz y POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 547
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 120 razy
Okrąg wpisany i opisany na trójkącie prostokątnym.
to jest spełnione tylko dla trójkąta prostokątnego:greey10 pisze:wiem ze to jest dokladnie to co napisal soku11 ale mam pytanie czy dla wszystkich trojkatow jest to spelnione czy tylko dla tego jednego i skad to sie wzielo zgory dziekuje!smerfetka18 pisze:w tym drugim skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ r=\frac{a+b-c}{2}}\)
mój dowód:(można też geometrycznie)
\(\displaystyle{ a ^{2} + b ^{2} = c^{2}}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} + b ^{2} - c^{2} + 2ab = 2ab}\)
\(\displaystyle{ 2ab=(a+b-c)(a+b+c)}\)
\(\displaystyle{ \frac{ab}{a+b+c} = \frac{a+b-c}{2}}\)
porównując wzory na pole trójkąta prostokątnego:
\(\displaystyle{ r\frac{a+b+c}{2}= \frac{ab}{2} r= \frac{ab}{a+b+c}}\)
zatem
\(\displaystyle{ r= \frac{a+b-c}{2}}\) CKD.
edit: nie zobaczyłem kiedy ten temat umieszczono hehe
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 19 lis 2007, o 18:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dolnośląskie ;)
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Okrąg wpisany i opisany na trójkącie prostokątnym.
Czy przy uzywaniu tego wzoru r=\(\displaystyle{ \frac{a+b-c}{2}}\) konieczne jest jego wyprowadzenie? np. na maturze