Rozwiąż trójkąt i obliczanie wysokości trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Logiczny40
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 19 paź 2013, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Rozwiąż trójkąt i obliczanie wysokości trójkąta

Post autor: Logiczny40 »

Witam, potrzebuję pomocy z dwoma zadaniami a mianowicie:

1. Bok \(\displaystyle{ AC}\) trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) ma długość \(\displaystyle{ 10}\). Oblicz wysokość opuszczoną na ten bok, jeśli \(\displaystyle{ ACB = 130}\) stopni, \(\displaystyle{ ABC = 30^\circ}\) .

2. Rozwiąż trójką o danych bokach i kącie, wiedząc, że miary pozostałych kątów są nie większe niż \(\displaystyle{ 90^\circ}\) .

a) \(\displaystyle{ a=4, b=8, \alpha = 30^\circ}\)
Ostatnio zmieniony 25 mar 2014, o 01:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
pingwindyktator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 18 mar 2014, o 23:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków (UJ)
Podziękował: 6 razy

Rozwiąż trójkąt i obliczanie wysokości trójkąta

Post autor: pingwindyktator »

1. AB z twierdzenia sinusów, poźniej pole ze wzoru z sinusem kąta i z porównania pól wysokość z wierzchołka B.
2. Ten kąt to gdzie jest?
ODPOWIEDZ