Trójkąt planimetria

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
problem_matematyczny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Trójkąt planimetria

Post autor: problem_matematyczny »

Hej mógłby ktoś podpowiedzieć jak zrobić to zadanie?
Dany jest trójkąt ABC, w którym \(\displaystyle{ \frac{\sin A }{\sin B} = \frac{17}{25}}\). Na boku \(\displaystyle{ AB}\) leży punkt \(\displaystyle{ D}\) taki, że \(\displaystyle{ |AD| = 12}\), \(\displaystyle{ |DB|=16}\) oraz \(\displaystyle{ |CD|=17}\). Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\).
Ostatnio zmieniony 10 mar 2014, o 20:27 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trójkąt planimetria

Post autor: piasek101 »

Może ma to znaczenie - jeszcze nie robiłem - naprzeciwko których boków leżą podane kąty ?
problem_matematyczny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Trójkąt planimetria

Post autor: problem_matematyczny »

\(\displaystyle{ \beta}\) leży naprzeciwko \(\displaystyle{ |AC|}\) a \(\displaystyle{ \alpha}\) naprzeciwko \(\displaystyle{ |CB|}\)
tak mi z rysunku wychodzi-- 10 mar 2014, o 20:34 --masz pomysł ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trójkąt planimetria

Post autor: piasek101 »

Mam. Nieco karkołomny - a ładnie wyszło, więc podejrzewam, że musi być coś prostszego.

Tak : z tych sinusów dostałem \(\displaystyle{ |AC|=25x}\) oraz \(\displaystyle{ |BC|=17x}\).

Potem poprowadziłem wysokość do AB i z Pitagorasów otrzymałem (może ktoś sprawdzi) \(\displaystyle{ x=1}\)
problem_matematyczny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Trójkąt planimetria

Post autor: problem_matematyczny »

średnio rozumiem jak AC obliczyłeś, co do czego przyrównałeś ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trójkąt planimetria

Post autor: piasek101 »

Nie tyle obliczyłem co uzależniłem boki od jednej niewiadomej (x). Z tw sinusów razem z danym w treści ich stosunkiem.
ODPOWIEDZ