Okrag wpisany i opisany na trójkącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
miki93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 mar 2014, o 17:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Okrag wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: miki93 »

Pilnie proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:

Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny ma 2cm a promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma 5cm. Oblicz długość boków trójkąta.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Okrag wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: mortan517 »

Wzory na promienie wpisane i opisane znasz?
miki93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 mar 2014, o 17:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Okrag wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: miki93 »

Znam ale nic mi nie dają ponieważ obliczyłam przeciwprostokatną owszem natomiast potrzebuje jeszcze conajmniej jednej przyprostokątnej i z tym właśnie jest problem.
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Okrag wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: Kaf »

Przecież mamy trzy niewiadome i trzy równiania: jedno z tw. Pitagorasa, wzór na promień okręgu wpisanego oraz wzór na promień okręgu opisanego. Powinno dać się wyliczyć.
miki93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 mar 2014, o 17:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Okrag wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: miki93 »

powinno ale jakoś mi nie idzie. Mógłby mi ktoś ułożyć te równania? będę wdzięczna
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Okrag wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: Kaf »

Oznaczasz sobie przyprostokątne przez powiedzmy \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), a przeciwprostokątną przez \(\displaystyle{ c}\) i wstawiasz do wzoru.
miki93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 mar 2014, o 17:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Okrag wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: miki93 »

Tak zrobiłam, ale na końcu wychodzi (14-b)do kwadratu + b do kwadratu =100
Więc problem polega na tym że znika cały czas to b.
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Okrag wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: Kaf »

\(\displaystyle{ (14-b)^2+b^2=196-28b+b^2+b^2=196-28b+2b^2}\) ergo \(\displaystyle{ b^2-14b+98=50}\) więc \(\displaystyle{ b^2-14b+48=0}\)
miki93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 mar 2014, o 17:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Okrag wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: miki93 »

Ok głupi błąd xD dzięki A powiedzcie mi jeszcze czy są możliwe dwa rowiazania? Bo tak mi wyszło i nie wiem czy to logiczne.
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Okrag wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: Kaf »

Zrób sprawdzenie. Możliwe, że jakieś dodatkowe rozwiązanie pojawiło się, które spełnia jedno równanie, ale cały układ nie.
miki93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 mar 2014, o 17:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Okrag wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: miki93 »

ok dzięki ^^
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Okrag wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: bakala12 »

A powiedzcie mi jeszcze czy są możliwe dwa rowiazania?
Na zdrowy rozum powinny być dwa rozwiązania bo rola przyprostokątnych w zadaniu jest symetryczna.
Mimo, że są dwa rozwiązania to powinny one wyznaczać ten sam trójkąt, po prostu kolejność przyprostokątnych będzie inna.
ODPOWIEDZ