Dany jest trójkąt... oblicz pole...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Harsay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 mar 2014, o 11:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

Dany jest trójkąt... oblicz pole...

Post autor: Harsay »

Dany jest trójkąt ABC o polu \(\displaystyle{ 54 cm^{2}}\). Oblicz pole trójkąta CDE takiego, że punkt D należy do boku AC, punkt E należy do boku BC, prosta DE jest równoległa do boku AB i\(\displaystyle{ \frac{\left| AD\right| }{\left| DC\right| } = \frac{2}{3}}\)

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Dany jest trójkąt... oblicz pole...

Post autor: wujomaro »

Rysunek i skala podobieństwa.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ