inne sposoby

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
lordbross
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 4 mar 2012, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

inne sposoby

Post autor: lordbross »

Dany jest trapez o podstawach a i b opisany na okręgu o promieniu c. Udowodnij, że:

\(\displaystyle{ 4 \cdot c ^{2} \le a \cdot b}\)

Udowodniłem to trygonometrycznie, ale interesują mnie jakieś inne sposoby na ten dowód ?
Ma ktoś jakiś pomysł ?
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

inne sposoby

Post autor: Ania221 »

Ponieważ wszystkie wielkości są dodatnie, to można powiedzić, że \(\displaystyle{ h \le \sqrt{ab}}\)
lordbross
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 4 mar 2012, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

inne sposoby

Post autor: lordbross »

Dzięki, nie zauważyłem tej własności.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

inne sposoby

Post autor: Ponewor »

Ania221 pisze:Ponieważ wszystkie wielkości są dodatnie, to można powiedzić, że \(\displaystyle{ h \le \sqrt{ab}}\)
Czy poza tym masz jakiś pomysł jak tego dowieść? Bo samo przekształcenie wydaje się mało użyteczne.

Przy okazji: \(\displaystyle{ \sqrt{ab}}\) jest długością odcinka dzielącego wyjściowy trapez na dwa trapezy do siebie podobne.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

inne sposoby

Post autor: Ania221 »

Mam pomysł, ale nie udało mi się doprowadzić go do końca...tzn wykazać jednoznacznie nierówności.
Kiedyś dowodziłam tego dla równości\(\displaystyle{ h = \sqrt{ab}}\), ale to było w trapezie równoramiennym, o ile dobrze pamiętam.

W trapezie równoramiennym, \(\displaystyle{ d}\) - ramię trapezu

\(\displaystyle{ h^2=d^2-( \frac{a-b}{2})^2= ( \frac{a+b}{2})^2-( \frac{a-b}{2})^2=ab}\)

W tym dowolnym trapezie, \(\displaystyle{ d,e}\)ramiona trapezu, \(\displaystyle{ x,y}\)odcinki łączące spodek wysokości z wierzchołkami podstawy

\(\displaystyle{ x+y=a-b}\)
\(\displaystyle{ d+e=a+b}\)
\(\displaystyle{ h^2=d^2-x^2}\)
\(\displaystyle{ h^2=e^2-y^2}\)
\(\displaystyle{ 2h^2=(a+b)^2-2ed-(a-b)^2+2xy=4ab+2xy-2ed}\)
no i nie wiem, co dalej?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

inne sposoby

Post autor: norwimaj »

Niech to będzie trapez \(\displaystyle{ ABCD}\), o podstawach \(\displaystyle{ AB=a}\), \(\displaystyle{ CD=b}\). Niech środkiem okręgu wpisanego będzie \(\displaystyle{ O}\). Ponadto niech odległości punktów \(\displaystyle{ A,B,C,D}\) od punktów styczności z okręgiem wpisanym będą równe odpowiednio: \(\displaystyle{ a_1,a_2,b_2,b_1}\).

Dowód przebiega w dwóch prostych krokach. Najpierw korzystając z nierówności o średnich stwierdzamy, że

\(\displaystyle{ a\ge 2\sqrt{a_1a_2}}\)

oraz

\(\displaystyle{ b\ge 2\sqrt{b_1b_2}.}\)

Następnie zauważamy, że trójkąt \(\displaystyle{ AOD}\) jest prostokątny, a jego wysokość poprowadzona z punktu \(\displaystyle{ O}\) ma długość \(\displaystyle{ c}\) i dzieli odcinek \(\displaystyle{ AD}\) na odcinki długości \(\displaystyle{ a_1}\) i \(\displaystyle{ b_1}\). Z własności trójkąta prostokątnego wynika więc równość

\(\displaystyle{ \sqrt{a_1b_1}=c.}\)

Analogicznie dowodzimy, że

\(\displaystyle{ \sqrt{a_2b_2}=c.}\)

Po złożeniu otrzymanych równości i nierówności w jedną nierówność otrzymujemy tezę zadania.
ODPOWIEDZ