Problem z wyliczaniem sin, cos, tg, ctg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mihauhau
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 mar 2014, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 2 razy

Problem z wyliczaniem sin, cos, tg, ctg

Post autor: mihauhau »

Witam, wydaje mi się, że mam trochę błahy problem, no ale nie mam się kogo poradzić więc uderzam tutaj. Otóż nie wiem kiedy mam mnożyć, a kiedy dzielić bok trójkąta przez wartość np. sinusa. Podam przykład :


\(\displaystyle{ \frac{3}{h} = sin32 (0,530)}\)

i w tym momencie nie wiem czy mam podzielić 3 przez 0,530 czy je pomnożyć. W zadaniach po prostu nie mogę znaleźć żadnej zależności, po prostu dziele sprawdzam wynik, jak nie pasuje to mnożę i gra. Jako, że problem błahy to liczę na szybką pomoc. Z góry dziękuje
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Problem z wyliczaniem sin, cos, tg, ctg

Post autor: Ania221 »

mihauhau pisze:Witam, wydaje mi się, że mam trochę błahy problem, no ale nie mam się kogo poradzić więc uderzam tutaj. Otóż nie wiem kiedy mam mnożyć, a kiedy dzielić bok trójkąta przez wartość np. sinusa. Podam przykład :

\(\displaystyle{ \frac{3}{h} = sin32 (0,530)}\)

i w tym momencie nie wiem czy mam podzielić 3 przez 0,530 czy je pomnożyć. W zadaniach po prostu nie mogę znaleźć żadnej zależności, po prostu dziele sprawdzam wynik, jak nie pasuje to mnożę i gra. Jako, że problem błahy to liczę na szybką pomoc. Z góry dziękuje
Analogicznie jak na liczbach

\(\displaystyle{ \frac{20}{5}=4}\)

Możesz też najpierw skasować mianownik, czyli pomnożyć obustronnie przez mianownik, a potem podzielić obustronnie tak, żeby Ci została wielkość szukana.
ODPOWIEDZ