Mam takie pytanie do zadania..
Oblicz pole koła wpisanego w deltoid o polu \(\displaystyle{ 42cm ^{2}}\), którego obwód jest równy \(\displaystyle{ 28cm}\).
Spotkałem się z wykorzystaniem w tym zadaniu wzoru na promień okręgu wpisanego w trójkąt, czyli: \(\displaystyle{ r= \frac{P _{troj} }{p _{ \frac{1}{2} Obw} }}\)
Moje pytanie brzmi: Czy w innych figurach poza trójkątem można używać tego wzoru,a może w jakiś przypadkach mogę? Czy tylko w deltoidzie są jakoś połączone te dwa trójkąty równoramienne, że można wykorzystać ten wzór?
Promień okręgu wpisanego w deltoid.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Promień okręgu wpisanego w deltoid.
W wielokąt można wpisać okrąg, gdy dwusieczne jego wszystkich kątów przecinają się w jednym punkcie. Ten punkt to środek okręgu wpisanego. Dwusieczne dzielą wielokąt na trójkąty o jednakowych wysokościach poprowadzonych ze środka okręgu i równych jego promieniowi. Pole wielokąta to oczywiście suma pół tych trójkątów. Stąd
\(\displaystyle{ r= \frac{2P}{O}}\)
\(\displaystyle{ r}\) - promień okręgu wpisanego w wielokąt
\(\displaystyle{ P}\) - pole wielokąta
\(\displaystyle{ O}\) - obwód wielokąta
W deltoidzie mamy cztery trójkąty parami przystające, więc jego pole to \(\displaystyle{ (a+b)r}\). Obwód to \(\displaystyle{ 2(a+b)}\). Stąd \(\displaystyle{ \frac{P}{O}= \frac{r}{2} \Rightarrow r= \frac{2P}{O}}\), czyli oczywiście dostaliśmy ten sam wzór co wyżej.
\(\displaystyle{ r= \frac{2P}{O}}\)
\(\displaystyle{ r}\) - promień okręgu wpisanego w wielokąt
\(\displaystyle{ P}\) - pole wielokąta
\(\displaystyle{ O}\) - obwód wielokąta
W deltoidzie mamy cztery trójkąty parami przystające, więc jego pole to \(\displaystyle{ (a+b)r}\). Obwód to \(\displaystyle{ 2(a+b)}\). Stąd \(\displaystyle{ \frac{P}{O}= \frac{r}{2} \Rightarrow r= \frac{2P}{O}}\), czyli oczywiście dostaliśmy ten sam wzór co wyżej.