Sinus kąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 2 razy

Sinus kąta

Post autor: baklazan9494 »

Cześć Wszystkim!
Mam trójkąt \(\displaystyle{ ABD}\)
\(\displaystyle{ |AB|=10, |BD|=6, |AD|=4 \sqrt{2}}\)

Nie jest to trójkąt prostokątny, natomiast rozwartym kątem jest kąt \(\displaystyle{ ADB}\)

Muszę policzyć sinus kąta \(\displaystyle{ BAD}\)

Mógłby ktoś podpowiedzieć w jaki sposób to zrobić?
Ostatnio zmieniony 3 mar 2014, o 18:15 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Sinus kąta

Post autor: Ania221 »

Z tw. cosinusów?
Policzyć cosinus, a potem z jedynki sinus.

i
ODPOWIEDZ