Otóż moje pytanie brzmi następująco:
Na ile sposobów można wybrać trzy wierzchołki 14-kąta foremnego by były one wierzchołkami trójkąta prostokątnego?
Zrobiłem to łopatologicznie i po wypisaniu możliwości wyszło mi, że na 84 sposoby.
Tylko teraz mam pytanie, jak zrobić to normalnie i jak zrobić to analogicznie dla innych wielokątów foremnych np. 12-kąta?
Przy wyborze 3 dowolnych wierzchołków z 14 wychodzi, że można zrobić to na 364 sposoby. Ale teraz nie wiem, jakie warunki dodatkowo trzeba przyjąć, aby otrzymać te 84 sposoby.
Z góry dziękuję za pomoc.
Wierzchołki trójkąta prostokątnego w n-kącie foremnym
-
- Użytkownik
- Posty: 200
- Rejestracja: 21 mar 2013, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 15 razy
Wierzchołki trójkąta prostokątnego w n-kącie foremnym
Można opisać okrąg na tym wielokącie i poszukać kątów opartych na średnicy. Wtedy też wyjdzie \(\displaystyle{ 7 \cdot 12=84}\) trójkątów.
- Espeqer
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 28 lis 2013, o 20:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-a
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 4 razy
Wierzchołki trójkąta prostokątnego w n-kącie foremnym
Hmm, dalej nie rozumiem. Rozrysowałem to sobie, tak jak to powiedziałeś Gus, ale nic konkretnego nie widzę.
-- 2 mar 2014, o 21:00 --
Czy mógłbym prosić o rysunek? Bo dalej Twojej metody nie rozumiem.
-- 2 mar 2014, o 21:00 --
Czy mógłbym prosić o rysunek? Bo dalej Twojej metody nie rozumiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 200
- Rejestracja: 21 mar 2013, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 15 razy
Wierzchołki trójkąta prostokątnego w n-kącie foremnym
W każdym wielokącie foremnym o parzystej liczbie boków istnieje para wierzchołków leżących naprzeciwko siebie, które tworzą średnicę okręgu opisanego na tej figurze. W np. kwadracie są to wierzchołki A i C oraz B i D. W sześciokącie foremnym są to wierzchołki A i D, B i E, C i F (nazywając wierzchołki po kolei).
Kąt wpisany oparty na średnicy okręgu ma miarę 90 stopni.
W 14-kącie foremnym jest siedem średnic okręgu opisanego. Każdą z nich można połączyć z 12 pozostałymi wierzchołkami (które nie wchodzą w skład tej średnicy). Czyli liczba trójkątów prostokątnych to \(\displaystyle{ 7 \cdot 12=84}\) (liczba średnic razy liczba trójkątów na jedną średnicę).
Twierdzenie można uogólnić tak:
Dla każdęgo n-kąta foremnego, gdzie n jest liczbą parzystą, liczba trójkątów prostokątnych, których wierzchołki pokrywają się z wierzchołkami wielokąta, to \(\displaystyle{ (n-2) \cdot \frac{n}{2}}\)
Kąt wpisany oparty na średnicy okręgu ma miarę 90 stopni.
W 14-kącie foremnym jest siedem średnic okręgu opisanego. Każdą z nich można połączyć z 12 pozostałymi wierzchołkami (które nie wchodzą w skład tej średnicy). Czyli liczba trójkątów prostokątnych to \(\displaystyle{ 7 \cdot 12=84}\) (liczba średnic razy liczba trójkątów na jedną średnicę).
Twierdzenie można uogólnić tak:
Dla każdęgo n-kąta foremnego, gdzie n jest liczbą parzystą, liczba trójkątów prostokątnych, których wierzchołki pokrywają się z wierzchołkami wielokąta, to \(\displaystyle{ (n-2) \cdot \frac{n}{2}}\)
- Espeqer
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 28 lis 2013, o 20:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-a
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 4 razy
Wierzchołki trójkąta prostokątnego w n-kącie foremnym
Dziękuję, wreszcie to zrozumiałem.
I wpadłem też na takie coś. Dziele sobię ten 14-kąt na prostokąty (każdy inny). Wyszło mi, że są 3 takie różne prostokąty. Teraz tych różnych prostokątów będzie w sumie (każdy inny wychodzący z wierzchołków po kolei) 14+14+14=3*14=42. Każdy z tych prostokątów będzie zawierał 2 trójkąty prostokątne z trzema różnie wybranymi wierzchołkami. Więc trójkątów będzie: 42*2=84.
Można też w ten sposób?
I wpadłem też na takie coś. Dziele sobię ten 14-kąt na prostokąty (każdy inny). Wyszło mi, że są 3 takie różne prostokąty. Teraz tych różnych prostokątów będzie w sumie (każdy inny wychodzący z wierzchołków po kolei) 14+14+14=3*14=42. Każdy z tych prostokątów będzie zawierał 2 trójkąty prostokątne z trzema różnie wybranymi wierzchołkami. Więc trójkątów będzie: 42*2=84.
Można też w ten sposób?
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Wierzchołki trójkąta prostokątnego w n-kącie foremnym
Raczej jest po siedem niepokrywających się prostokątów (bo np. prostokąt pierwszy pokrywa się z ósmym, drugi z dziewiątym, itd), z których każdy zawiera cztery trójkąty prostokątne (bo ma dwie przekątne). Stąd \(\displaystyle{ 3 \cdot 7 \cdot 4=84}\)