NIe wiem niestety jak obliczyć zbyt kilka zadań, bo powstają mi nie wiadomo co za jakie wyniki....
zad.1 Trapez równoramienny ABCD o podstawach AB=20 cm CD=12 cm wpisano okrąg o średnicy AB. Oblicz długość ramienia tego trapezu.
zad.2. Na trapezie ABCD. opisano okrą. oblicz długosć przekątnych tego trapezu, wiedząc że jeden z jego kątów ma miatę 60 stopni. oraz że jedna z podstaw trapezu jest średnicą okrągu d=8.
Dzieki za pomoc
P.S.
Opiszcie wszystko dokladnie mniejwiecej
Zadania z trapezem
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Zadania z trapezem
Poprowadź wysokość z punktu D. Wówczas odcinek od spodka wyspkości do punktu A ma długość:
\(\displaystyle{ \frac{20-12}{2}=4}\)
Wtedy odcinek od spodka wysokości do środka okręgu ma długość 10-4=6.
Z tw. Pitagorasa wysokość ta ma długość:
\(\displaystyle{ h^2+6^2=10^2 \\ h=8}\)
oraz również z tw. Pitagorasa ramię c ma długość:
\(\displaystyle{ c^2=4^2+8^2 \\ c=\sqrt{80}=4\sqrt5}\)
\(\displaystyle{ \frac{20-12}{2}=4}\)
Wtedy odcinek od spodka wysokości do środka okręgu ma długość 10-4=6.
Z tw. Pitagorasa wysokość ta ma długość:
\(\displaystyle{ h^2+6^2=10^2 \\ h=8}\)
oraz również z tw. Pitagorasa ramię c ma długość:
\(\displaystyle{ c^2=4^2+8^2 \\ c=\sqrt{80}=4\sqrt5}\)