Dany jest trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) w którym \(\displaystyle{ |AB|=8, |AC|=6}\). Dwusieczna kąta \(\displaystyle{ CAB}\) przecina bok \(\displaystyle{ |BC|}\) w punkcie \(\displaystyle{ D}\) takim, że \(\displaystyle{ |AD|=|DB|}\). Wyznacz długość boku BC.
Póki co mam tylko
\(\displaystyle{ a=|CD|}\)
\(\displaystyle{ b=|DB|}\)
\(\displaystyle{ \frac{6}{a} = \frac{8}{b}}\)
Dany jest trójkąt, wyznacz długość boku |BC|
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Dany jest trójkąt, wyznacz długość boku |BC|
Z warunków zadania wynika, że kąt \(\displaystyle{ ABC}\) jest połową kąta \(\displaystyle{ CAB}\).
Trzeba rozwiązać trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\). Mamy dwie niewiadome: kąt \(\displaystyle{ CAB}\) i długość boku \(\displaystyle{ \left| BC\right|}\)
Żeby je znaleźć trzeba rozwiązać układ równań, jedno - z twierdzenia sinusów drugie - z twierdzenia cosinusów.
Powinno wyjść.
Trzeba rozwiązać trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\). Mamy dwie niewiadome: kąt \(\displaystyle{ CAB}\) i długość boku \(\displaystyle{ \left| BC\right|}\)
Żeby je znaleźć trzeba rozwiązać układ równań, jedno - z twierdzenia sinusów drugie - z twierdzenia cosinusów.
Powinno wyjść.