Dowodzenie twierdzeń z wektorami.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
szuchasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 50 razy

Dowodzenie twierdzeń z wektorami.

Post autor: szuchasek »

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/2wVh/


mam udowodnić że \(\displaystyle{ x= \frac{a-b}{2} \wedge x||a \wedge x||b}\)

ja zrobiłem to tak: \(\displaystyle{ \vec{EF}= \vec{ED} + \vec{DC} + \vec{CF} \wedge \vec{EF}= \vec{EA}+ \vec{AB} + \vec{BF}}\)

CZYLI : \(\displaystyle{ 2 \vec{EF} = ( \vec{AB} + \vec{CD} )}\) czyli \(\displaystyle{ \vec{EF} = 0,5( \vec{AB}+ \vec{CD} )}\)

Udowodniłem, że \(\displaystyle{ x||a \wedge x||b \wedge |x|= \frac{| \vec{AB}|-| \vec{DC}| }{2}}\).

Powiedzcie czy jest dobrze czy źle ew jakies wskazówki.
ODPOWIEDZ