powtarzajac material natknelam sie na banalne zadania z pozoru ale jakos nie wiem od czego zaczac. to pewnie przez ten dlugi weekend.......
1.stosunek obwodow 2 wielokatow podobnych wynosi \(\displaystyle{ \frac{7}{9}}\). oblicz stosunek ich pol.
2. pola 2 trojkatow podobnych sa rowne 270 cm2 i 360 cm2. promien okregu opisanego na pierwszym trojkacie wynosi 60 cm. oblicz promien okregu opisanego na drugim
3. obwody 3 wielkokatow podobnych sa w stosunku 2:3:4. suma ich pol wynosi 290. oblicz pole kazdego z nich.
podobieństwo figur
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
podobieństwo figur
2)
\(\displaystyle{ \frac{P_{1}}{P_{2}}=\frac{270}{360}=\frac{3}{4}=k^{2}}\)
\(\displaystyle{ k=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Promień drugiego:
\(\displaystyle{ \frac{60}{x}=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=40\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{1}}{P_{2}}=\frac{270}{360}=\frac{3}{4}=k^{2}}\)
\(\displaystyle{ k=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Promień drugiego:
\(\displaystyle{ \frac{60}{x}=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=40\sqrt{3}}\)