Określ położenie okręgów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kornik1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 343
Rejestracja: 24 mar 2011, o 15:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląśk
Podziękował: 90 razy

Określ położenie okręgów

Post autor: kornik1 »

Dane są takie dwa okręgi \(\displaystyle{ o(A,R)}\), \(\displaystyle{ o(B,r)}\), że:
\(\displaystyle{ R=k}\), \(\displaystyle{ r=k-1}\), \(\displaystyle{ AB=5}\)
Zrobiłam coś takiego, że:
Dla okręgów rozłącznych zewnętrznie:
\(\displaystyle{ R+r>AB}\)
\(\displaystyle{ k+k-1>5}\)
\(\displaystyle{ 2k>5}\)
\(\displaystyle{ k>2}\)
Ale to jest źle
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Określ położenie okręgów

Post autor: Ania221 »

jest źle bo źle przeniosłeś jedynkę

Musisz dalej rozpatrzyć jeszcze pozostałe 5 przypadków.
kornik1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 343
Rejestracja: 24 mar 2011, o 15:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląśk
Podziękował: 90 razy

Określ położenie okręgów

Post autor: kornik1 »

Ale jak zrobię:
\(\displaystyle{ k+k>4}\)
\(\displaystyle{ k>2}\)
To dalej jest źle :/
Awatar użytkownika
karolex123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 751
Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 127 razy

Określ położenie okręgów

Post autor: karolex123 »

\(\displaystyle{ 2k>6}\)
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Określ położenie okręgów

Post autor: Ania221 »

\(\displaystyle{ k+k-1>5}\) to jeszcze raz zrób.
Jak przenosisz z jednej strony równania/nierówności na drugą, to co trzeba zmienić\(\displaystyle{ ...}\)?
kornik1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 343
Rejestracja: 24 mar 2011, o 15:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląśk
Podziękował: 90 razy

Określ położenie okręgów

Post autor: kornik1 »

Wyszło \(\displaystyle{ 3}\), zagapiłam się
Robię styczne wewnętrznie:
\(\displaystyle{ R-r=5}\)
\(\displaystyle{ k-(k-1)=5}\)
\(\displaystyle{ -1=5}\)
Czyli znowu mi się coś nie zgadza ;(
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Określ położenie okręgów

Post autor: kropka+ »

Czyli wykazałaś, że nie mogą być styczne wewnętrznie. Tam powinno być \(\displaystyle{ 1=5}\) - sprzeczność.
kornik1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 343
Rejestracja: 24 mar 2011, o 15:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląśk
Podziękował: 90 razy

Określ położenie okręgów

Post autor: kornik1 »

A, racja. A jak wykazać, czy się przecinają?
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Określ położenie okręgów

Post autor: Ania221 »



Tylko tu brakuje szóstego przypadku, kiedy okręgi sa współśrodkowe.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Określ położenie okręgów

Post autor: kropka+ »

Nie mogą być współśrodkowe, bo \(\displaystyle{ AB=5}\)
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Określ położenie okręgów

Post autor: Ania221 »

Słusznie...ale teoretycznie, jest 6 możliwych wzajemnych położeń okręgów. W tym szczególnym przypadku, ta szósta nie zachodzi.
ODPOWIEDZ