Dane są dwa okręgi styczne wewnętrznie. Prosta styczna do mniejszego okręgu przecina większy w punktach A i B. Niech P będzie środkiem łuku AB. Z punktu P prowadzimy styczne do mniejszego okręgu o punktach styczności C i D. (jak na rysunku wszystko) Pokazać że \(\displaystyle{ PA=PB=PC=PD}\)
Równości \(\displaystyle{ PA=PB}\) i \(\displaystyle{ PC=PD}\) są oczywiste, ale jak pokazać że \(\displaystyle{ PA=PC}\) ?
Dwa okręgi, sieczne, odcinki równe
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 26 gru 2012, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Dwa okręgi, sieczne, odcinki równe
Wrysuj promienie małego okręgu \(\displaystyle{ OC}\) i \(\displaystyle{ OD}\)
Zaznacz kąty proste.
Przyjrzyj sie trójkątom \(\displaystyle{ POC}\) i \(\displaystyle{ POD}\)Nie do końca doczytałam o co chodzi, wycofuję sie z tej wypowiedzi.
Zaznacz kąty proste.
Przyjrzyj sie trójkątom \(\displaystyle{ POC}\) i \(\displaystyle{ POD}\)Nie do końca doczytałam o co chodzi, wycofuję sie z tej wypowiedzi.