Oblicz pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Jarzab
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 6 kwie 2007, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Znienacka
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

Oblicz pole trapezu

Post autor: Jarzab »

Oblicz pole trapezu (równoramiennego), jeśli wiesz, że jego przekątna ma długość d oraz, że ramię trapezu widać za środka okręgu opisanego na trapezie pod kątem \(\displaystyle{ 60^{o}}\)
Byłbym wdzięczny jeżeli ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to rozwiązać.
Pozdrawiam Jarząb
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Oblicz pole trapezu

Post autor: W_Zygmunt »


Z twerdzenia Pitagorasa
\(\displaystyle{ (a - d\cdot \cos(\frac{\alpha }{2}))^{2} + h^{2}\,=\,r^{2}}\)
Z twierzenia cosinusów
\(\displaystyle{ r^{2}\,=\,a^{2} + d^{2} - 2\cdot a\cdot d\cdot \cos(\frac{\alpha }{2})}\)
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

Oblicz pole trapezu

Post autor: Vixy »

jesli kat BSC wynosi \(\displaystyle{ \alpha}\) to skad wiadomo ze ten drugi wynosi \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}}\)
Awatar użytkownika
baksio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość/Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 136 razy

Oblicz pole trapezu

Post autor: baksio »

a przy takich kątach przekątna trapezu to nie średnica okręgu ?
bo kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt środkowy a kąt \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}}\) to kąt wpisany oparty na tym samym łuku co kąt środkowy
Awatar użytkownika
Jarzab
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 6 kwie 2007, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Znienacka
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

Oblicz pole trapezu

Post autor: Jarzab »

Wyszło mi że pole tego trapezu \(\displaystyle{ \frac{d^{2}\sqrt{3}}{4}}\)
Czy jest to wynik poprawny?
ODPOWIEDZ