środkowe w trójkącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

środkowe w trójkącie

Post autor: Vixy »

Oblicz tangens kata ostrego utworzonego przez srodkowe trojkata prostokatnego równoramiennego poprowadzone do przyprostokatnych.


x-ramie

dlugosc srodkowej wyszla mi \(\displaystyle{ 0,5*\sqrt{2}x}\) srodkowe dziela sie w stosunku 2:1


wiec mam trojkat w ktorym ramiona wynosza \(\displaystyle{ \frac{2}{3} d i \frac{1}{3}d}\) d-dlugosc srodkowej 0,5 podstawa szukany kat miedzy ramiona , z tw. cosinusow licze cosinus i sprowadzam do tangensa czy dobra metoda?
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

środkowe w trójkącie

Post autor: Lady Tilly »

https://matematyka.pl/viewtopic.php?p=14 ... ht=#147211 tu było takie zadanie.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

środkowe w trójkącie

Post autor: Vixy »

no to widze ze mam dobry pomysl na to zadanie a dobrze wyszla mi ta dlugosc srodkowej ?:)
ODPOWIEDZ