Okrąg i czworokąt
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 14 wrz 2006, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: near Kraków
Okrąg i czworokąt
wg mnie nie wykonalne... ale w zbiorze zadan kiełbasy było...
zadanie przygotowywujące do matury.]
zadanie przygotowywujące do matury.]
Ostatnio zmieniony 5 maja 2007, o 19:54 przez JackieBoy, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Okrąg i czworokąt
Moze pomoze taki wzor:
\(\displaystyle{ P_{czw}=\sqrt{(p-a)(p-b)(p-c)(p-d)}\ gdzie\ p=\frac{1}{2}(a+b+c+d)\\}\)
oraz:
\(\displaystyle{ P_{czw}=\frac{1}{2}r(a+b+c+d)\\}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ P_{czw}=\sqrt{(p-a)(p-b)(p-c)(p-d)}\ gdzie\ p=\frac{1}{2}(a+b+c+d)\\}\)
oraz:
\(\displaystyle{ P_{czw}=\frac{1}{2}r(a+b+c+d)\\}\)
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 14 wrz 2006, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: near Kraków
Okrąg i czworokąt
a ten drugi wzór to napewno jest taki ?soku11 pisze:Moze pomoze taki wzor:
\(\displaystyle{ P_{czw}=\sqrt{(p-a)(p-b)(p-c)(p-d)}\ gdzie\ p=\frac{1}{2}(a+b+c+d)\\}\)
oraz:
\(\displaystyle{ P_{czw}=\frac{1}{2}r(a+b+c+d)\\}\)
POZDRO
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Okrąg i czworokąt
NO to może ja spróbuje :
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}\cdot 22=11}\)
Podstawiamy do wzoru
\(\displaystyle{ Pczw=\sqrt{(11-7)(11-6)(11-5)(11-4)}\\
Pczw=\sqrt{840}}\)
Treaz potrzebujemy promień więc podstawiamy do drugiego wzoru:
\(\displaystyle{ \sqrt{840}=\frac{1}{2}r(7+6+5+4)\\
r=\frac{\sqrt{840}}{11}}\)
\(\displaystyle{ Pk=\pi r^2}\)
I teraz wystarczy policzyc pole zamalowanej figury:
\(\displaystyle{ Pf=Pczw-Pk}\)
gdzie
Pf- pole figury
Pczw- pole czworokata
Pk- pole koła
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}\cdot 22=11}\)
Podstawiamy do wzoru
\(\displaystyle{ Pczw=\sqrt{(11-7)(11-6)(11-5)(11-4)}\\
Pczw=\sqrt{840}}\)
Treaz potrzebujemy promień więc podstawiamy do drugiego wzoru:
\(\displaystyle{ \sqrt{840}=\frac{1}{2}r(7+6+5+4)\\
r=\frac{\sqrt{840}}{11}}\)
\(\displaystyle{ Pk=\pi r^2}\)
I teraz wystarczy policzyc pole zamalowanej figury:
\(\displaystyle{ Pf=Pczw-Pk}\)
gdzie
Pf- pole figury
Pczw- pole czworokata
Pk- pole koła
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 22 mar 2007, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kurzyna
Okrąg i czworokąt
zaraz zaraz... użyłaś na początku wzoru HERONA ??? Przeciez ten wzór stosuje się do trójkąta ! MOżNA GO TEZ STOSOWAC DO WIELOKąTóW ???
[ Dodano: 9 Maj 2007, 10:56 ]
No dobra po mojemu:
Mamy już dzięki Tobie obliczone pole czworokąta...
Pczw = √840 ≈ 29
promień = ?
promień = (√29)/2 ≈ 2,7
Pkoła = Πr^2
Pkoła = Π*2,7^2 ≈ 22,9
P = Pczw-Pkoła = 6,1 No i gotowe
[ Dodano: 9 Maj 2007, 10:56 ]
No dobra po mojemu:
Mamy już dzięki Tobie obliczone pole czworokąta...
Pczw = √840 ≈ 29
promień = ?
promień = (√29)/2 ≈ 2,7
Pkoła = Πr^2
Pkoła = Π*2,7^2 ≈ 22,9
P = Pczw-Pkoła = 6,1 No i gotowe