z wierzchołka kwadratu o boku długości 10 narysowano okrÄ

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
jarhead
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 21 paź 2006, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Milicz

z wierzchołka kwadratu o boku długości 10 narysowano okrÄ

Post autor: jarhead »

z wierzchołka kwadratu o boku długości 10 narysowano okrąg tak ze punkty przeciecia okregu z kwadratem oraz srodek tego okregu utworzyly trojkat rownoboczny. znajdz dlugosc promienia tego okregu.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

z wierzchołka kwadratu o boku długości 10 narysowano okrÄ

Post autor: Justka »

AU
AU
27a0987e819991a0.jpg (7.83 KiB) Przejrzano 322 razy
[/url]
Nie jestem pewna ale spróbuje:
Układamy układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 10^2+x^2=a^2\\ (10-x)^2+(10-x)^2=a^2\end{cases}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ 10^2+x^2=(10-x)^2+(10-x)^2\\
100-40x+x^2=0}\)

Po rozwiązaniu wychodzi.
\(\displaystyle{ x=20-10\sqrt{3}}\)
I obliczamy "a" które jest jednocześnie promieniem okregu:
\(\displaystyle{ a=\sqrt{10^2+(20-10\sqrt{3})^2}\\
a=20\sqrt{2-\sqrt{3}}}\)
jarhead
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 21 paź 2006, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Milicz

z wierzchołka kwadratu o boku długości 10 narysowano okrÄ

Post autor: jarhead »

brawo :*
ODPOWIEDZ