Długość odcinka w trapezie
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 1 gru 2013, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Długość odcinka w trapezie
W trapezie ABCD podstawy mają długość: AB = \(\displaystyle{ \left|14 cm\right|}\), DC = \(\displaystyle{ \left| 8cm\right|}\). Z punktu E należącego do boku AD i takiego, że \(\displaystyle{ \left| DE\right| : \left| EA\right|}\) = 2 : 3 poprowadzono odcinek EF równoległy do podstaw i taki, że punkt F należy do boku BC. Oblicz długość odcinka EF.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 1 gru 2013, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Długość odcinka w trapezie
Tak, rysunek i wszystko mam, udało mi się ułożyć nawet Talesa, ale niezbyt mi to wychodzi i nie wiem gdzie robię błąd.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 1 gru 2013, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Długość odcinka w trapezie
Ze zrobionego rysunku wynikają dwa Talesy:
\(\displaystyle{ \frac{y}{8} = \frac{2x+y}{\left| EF\right| }}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{y}{8} = \frac{5x+y}{14}}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{8} = \frac{2x+y}{\left| EF\right| }}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{y}{8} = \frac{5x+y}{14}}\)