wiedząc, że obwód wynosi 16cm a stosunek długości jego przekątnych równa się 2:3.
Kombinowałam z trójkąta prostokątnego coś wyliczyć ale niestety coś chyba było nie tak bo mi bzdury wychodziły. Bardzo proszę o wskazówkę.
Oblicz pole rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Oblicz pole rombu
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \frac{d_1}{d_2}=\frac{2}{3}\\ (\frac{d_1}{2})^2+(\frac{d_2}{2})^2=(\frac{16}{4})^2 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \frac{d_1}{d_2}=\frac{2}{3}\\ d_1^2+d_2^2=64 \end{array}}\)
Z rozwiązania powyższego układu otrzymałem:
\(\displaystyle{ d_2=\frac{24\sqrt{13}}{13}}\)
więc
\(\displaystyle{ d_1=\frac{16\sqrt{13}}{13}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \frac{d_1}{d_2}=\frac{2}{3}\\ d_1^2+d_2^2=64 \end{array}}\)
Z rozwiązania powyższego układu otrzymałem:
\(\displaystyle{ d_2=\frac{24\sqrt{13}}{13}}\)
więc
\(\displaystyle{ d_1=\frac{16\sqrt{13}}{13}}\)
Ostatnio zmieniony 1 maja 2007, o 13:02 przez wb, łącznie zmieniany 1 raz.
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Oblicz pole rombu
Nie wiem czy slusznie sie wtracam ale w pierwszym ukladzie jest twierdzenia pitagorasa wiec chyba wszystko do kwadratu a nie tylko lewa strona ... ?wb pisze:\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \frac{d_1}{d_2}=\frac{2}{3}\\ (\frac{d_1}{2})^2+(\frac{d_2}{2})^2=\frac{16}{4} \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \frac{d_1}{d_2}=\frac{2}{3}\\ d_1^2+d_2^2=16 \end{array}}\)