Kąt wpisany, promień

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
apurka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 20 lis 2011, o 00:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Kąt wpisany, promień

Post autor: apurka »

Proszę o sprawdzenie.
Zad8.
Oblicz miarę kąta wpisanego, wiedząc że suma miar tego kąta i kąta środkowego opartego na tym samym łuku wynosi 280 stopni.
Odp: 93 stopnie

Zad9.
Obwód trójkąta równobocznego wynosi 9. Jaką długość ma promień okręgu wpisanego w ten trójkąt?
Odp: \(\displaystyle{ r= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kąt wpisany, promień

Post autor: piasek101 »

8) znowu zaokrąglone - nie.
apurka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 20 lis 2011, o 00:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Kąt wpisany, promień

Post autor: apurka »

Zatem 93.33
A zad 9 jest w porządku?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kąt wpisany, promień

Post autor: piasek101 »

Raczej \(\displaystyle{ 93\frac{1}{3}}\).

9) Looknę.

[edit] ok.
ODPOWIEDZ