Obliczanie długości odcinków

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Joker86247913
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 sty 2014, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

Obliczanie długości odcinków

Post autor: Joker86247913 »

Witam, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić takie zadanie?
Wiedząc,że K II L II M,oblicz długości odcinków x,y,z.
II-równoległe.

Rysunek:

Kod: Zaznacz cały

http://p.zaliczaj.pl/attachment/20/10/10/zad.1.png
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Obliczanie długości odcinków

Post autor: Ania221 »

Twierdzenie Talesa przerabiałeś?
A trójkąty podobne?
Do jakiego trójkąta należy bok \(\displaystyle{ y}\)? w którym trójkącie, podobnym, jest odpowiadający mu bok o znanej długości?
Ostatnio zmieniony 9 sty 2014, o 18:41 przez Ania221, łącznie zmieniany 1 raz.
Joker86247913
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 sty 2014, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

Obliczanie długości odcinków

Post autor: Joker86247913 »

Nie przypominam sobie żebym coś takiego miał, to zadanie jest w dziale "Trójkąty podobne"
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Obliczanie długości odcinków

Post autor: Ania221 »

OK. To do jakiego trójkąta należy bok y? w którym trójkącie, podobnym, jest odpowiadający mu bok o znanej długości?-- 9 sty 2014, o 18:43 --Twierdzenie Talesa było w gimnazjum, poszukaj albo w książkach albo w necie. Przyda Ci się.
Joker86247913
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 sty 2014, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

Obliczanie długości odcinków

Post autor: Joker86247913 »

Bok y należy do trójkąta prostokątnego
Do tego pierwszego k tylko że jest dłuższy
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Obliczanie długości odcinków

Post autor: Ania221 »

\(\displaystyle{ k}\) , \(\displaystyle{ l}\) , \(\displaystyle{ m}\) to nie są długości boków tylko nazwy prostych równoległych.
Jaki jeszcze bok, znasz długość, w tym trójkącie do którego należy \(\displaystyle{ y}\)?
Przyjrzyj sie, którym bokom, znanym, w tym mniejszym trójkącie, odpowiadają te boki?
Joker86247913
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 sty 2014, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

Obliczanie długości odcinków

Post autor: Joker86247913 »

O ile dobrze rozumiem z talesa to przeciwprostokątna będzie wynosiła 7 bo 4+3 ale nie mamy przyprostokątnych, chyba że dolną przyprostokątna można obliczyć z pitagorasa a później razy 2(w linku pokazuje jak ja to rozumiem)
... 812a0.html
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Obliczanie długości odcinków

Post autor: Ania221 »

\(\displaystyle{ \frac{y}{3+4} = \frac{3}{4}}\)
Z tego wyliczasz \(\displaystyle{ y}\)

Ułóż analogiczną proporcję dla tego największego trójkąta, w którym \(\displaystyle{ x}\) jest bokiem

Te trójkąty nie są prostokątne, nic w treści zdania na to nie wskazuje.
Joker86247913
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 sty 2014, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

Obliczanie długości odcinków

Post autor: Joker86247913 »

x/ 4+2 = i tu się pojawia problem
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Obliczanie długości odcinków

Post autor: Ania221 »

\(\displaystyle{ x}\) jest jednym z boków trójkąta. Jką długość ma ten górny bok tego trójkąta? pojedź palcem po obwodzie tego trójkąta.
Używaj Latexa.
Joker86247913
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 sty 2014, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

Obliczanie długości odcinków

Post autor: Joker86247913 »

Czyli jak dobrze rozumiem to górna część ma 9 a x będzie wynosić 3 + wynik z tego co oblicze y?-- 9 sty 2014, o 19:41 --Już zrozumiałem jak tam było 3/4 to i w tym przypadku będzie 3/4
A mogłabyś dać jakieś przykłady żebym mógł poćwiczyć?
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Obliczanie długości odcinków

Post autor: Ania221 »

a w książce, zbiorze zdań, nie masz takich przykładów?-- 9 sty 2014, o 20:05 --Napisz, ile Ci wyszło \(\displaystyle{ y}\) a ile \(\displaystyle{ x}\)
Joker86247913
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 sty 2014, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

Obliczanie długości odcinków

Post autor: Joker86247913 »

W książce mam tylko jedno to właśnie zadanie a w zbiorze zadań nie mam żadnego

y= 5,25
x= 6,75
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Obliczanie długości odcinków

Post autor: Ania221 »

Dobrze policzyłaś.
Do takich zadań na początkowym etapie potrzebne są rysunki, a ja nie umiem robić ich w Latexie. A wklejać tu nie można.
Ale sądzę, że właśnie zaczęłaś przerabiać temat "Trójkąty/figury podobne" ? na pewno jakieś zadania w tych tematach są w książce...sięgnij też do zadań z gimnazjum, przecież już to przerabiałaś wcześniej. I koniecznie przypomnij sobie twierdzenie Talesa.
Joker86247913
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 sty 2014, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

Obliczanie długości odcinków

Post autor: Joker86247913 »

Dobrze, bardzo dziękuje Pani za pomoc )
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ