pole rwnolegoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
karolynqaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 42 razy

pole rwnolegoboku

Post autor: karolynqaa »

krótszy bok równolegoboku ma dugosc \(\displaystyle{ 6}\), a kąt ostry ma miarę \(\displaystyle{ 60^\circ}\). Oblicz wysokość i pole tego równoległoboku.

Wysokość wyszła mi \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\). a pole ?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

pole rwnolegoboku

Post autor: bakala12 »

Moim zdaniem w zadaniu jest za mało danych, żeby policzyć pole. To pole zależy od dłuższego boku, a ten nie musi być wyznaczony jednoznacznie.

edit: Właśnie stwierdziłem, że to co napisałem jest jednak bzdurą. Przepraszam za zamęt.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

pole rwnolegoboku

Post autor: rtuszyns »

karolynqaa pisze:krótszy bok równolegoboku ma dugosc \(\displaystyle{ 6}\), a kąt ostry ma miarę \(\displaystyle{ 60^\circ}\). Oblicz wysokość i pole tego równoległoboku.

Wysokość wyszła mi \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\). a pole ?
Pokaż jak wyznaczona została wysokość.
karolynqaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 42 razy

pole rwnolegoboku

Post autor: karolynqaa »

z własności na trójkąt o kątach \(\displaystyle{ 30^\circ, 60^\circ, 90^\circ}\).
przeciwprostokątna \(\displaystyle{ 2a}\) czyli w moim przypadku \(\displaystyle{ 6}\). a dłuższy bok to \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\), gdzie dłuższy bok jest wysokością mojego równoległoboku.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

pole rwnolegoboku

Post autor: rtuszyns »

Zatem pole powierzchni to \(\displaystyle{ P=ah=ab\sin\alpha}\)
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

pole rwnolegoboku

Post autor: wujomaro »

rtuszyns, tylko że wzór wymaga znajomości długości boku i wysokości opadającej na ten właśnie bok. Tutaj mówimy o równoległoboku, a nie o rombie. W tym zadaniu mamy za mało danych.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

pole rwnolegoboku

Post autor: rtuszyns »

wujomaro pisze:rtuszyns, tylko że wzór wymaga znajomości długości boku i wysokości opadającej na ten właśnie bok. Tutaj mówimy o równoległoboku, a nie o rombie. W tym zadaniu mamy za mało danych.
Pozdrawiam!
A może autor zadania nie do końca przedstawił nam jego treść...?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

pole rwnolegoboku

Post autor: wujomaro »

To jest zdecydowanie bardziej prawdopodobne. Więc czekamy.
Pozdrawiam!
karolynqaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 42 razy

pole rwnolegoboku

Post autor: karolynqaa »

autorką tego zadania była Pani która uczy matematyki. ;D i na pewno jest dobrze przepisane.
ale dziękuje za pomoc
ODPOWIEDZ