Planimetria kilka zadań

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mlody4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 sty 2014, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Planimetria kilka zadań

Post autor: mlody4 »

Witam, ja nie proszę o Was o pomoc, ja Was błagam o pomoc w rozwiązaniu tych zadań, przynajmniej tyle na ile potraficie, proszę

1. Oblicz długość okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym o bokach długości \(\displaystyle{ 8, \ 8, \ 12}\)
2. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny, którego jedna przyprostokątna ma długość \(\displaystyle{ 8}\) a druga jest od niej dwa razy krótsza.
3. Dany jest trapez \(\displaystyle{ ABCD}\), którego podstawy mają długość \(\displaystyle{ AB=12}\) i \(\displaystyle{ CB=8}\), a ramiona mają długość \(\displaystyle{ AD= 8}\) i \(\displaystyle{ BC=6}\). Ramiona przedłużono do przecięcia się w punkcie \(\displaystyle{ P}\). Oblicz obwód trójkąta \(\displaystyle{ ABP}\)
4. Oblicz długość środkowych trójkąta ABC wiedząc że boki mają długość \(\displaystyle{ AB=6\mbox{cm} \quad AC=BC=10}\)
5. Oblicz pole koła opisanego na trójkącie równoramiennym o bokach długości: \(\displaystyle{ 10, \ 10, \ 8}\).
6.Obwód trójkąta jest równy \(\displaystyle{ 16}\)cm, a jego pole wynosi \(\displaystyle{ 4 \sqrt { 5}\mbox{cm}^{2}}\). Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
7. W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) poprowadzono prostą równoległą do boku \(\displaystyle{ BC}\) przecinającą bok \(\displaystyle{ AB}\) w punkcie \(\displaystyle{ D}\) i bok \(\displaystyle{ AC}\) w punkcie \(\displaystyle{ E}\). Oblicz odwód trójkąta \(\displaystyle{ ADE}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ AD=5}\) i \(\displaystyle{ DB=7 \ BC=18 \ EC=10\frac{1}{24}}\).
8.Boki trójkąta prostokątnego mają długość \(\displaystyle{ 5, \ 12, \ 13}\)cm. Oblicz długości środkowych tego trójkąta.
9. Podaj znane Ci twierdzenia o kątach wpisanych i środkowych w okręgu.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, o 19:34 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Planimetria kilka zadań

Post autor: mortan517 »

Błagasz nas, a poczyniłeś cokolwiek żeby zacząć?

Znajdź i napisz wzory na promień okręgu opisanego i wpisanego w trójkąt.
mlody4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 sty 2014, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Planimetria kilka zadań

Post autor: mlody4 »

Tak, zrobiłem już 14 zadań z tego działu

\(\displaystyle{ r=\frac{2P}{\text {obwód}}}\) - wpisanego
\(\displaystyle{ R= \frac{abc}{4P}}\)

mam również w zeszycie na trójkąt równoboczny\(\displaystyle{ R= \frac{2}{3}h}\)
wpisany:
równoboczny - \(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{3} }{6}}\)
prostokątny - \(\displaystyle{ r= \frac {a+b-c}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, o 19:38 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Planimetria kilka zadań

Post autor: mortan517 »

Wszystkie wyrażenia umieszczaj w tagach

Kod: Zaznacz cały

[tex]i tutaj wpisujesz wyrażenie matematyczne[/tex]
Więc jaki problem z zadaniem pierwszym?
mlody4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 sty 2014, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Planimetria kilka zadań

Post autor: mlody4 »

Nie wiem jaki jest wzór na "długość okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym" kompletnie zielony jestem w tym dziale, tamte zadania robiłem 3 dni
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Planimetria kilka zadań

Post autor: mortan517 »

Długość okręgu to po prostu obwód.
mlody4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 sty 2014, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Planimetria kilka zadań

Post autor: mlody4 »

Czyli zadanie pierwsze odpowiedź to: długość okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym wynosi 28?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Planimetria kilka zadań

Post autor: mortan517 »

Nie, ile wynosi promień okręgu opisanego?
mlody4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 sty 2014, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Planimetria kilka zadań

Post autor: mlody4 »

Aaa rozumiem jeszcze pole muszę, \(\displaystyle{ r=\frac {2P}{\text {obwód}}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac {ah}{2} \\
\frac {8 \cdot 12}{2} \\
P=48 \\
r=\frac {96}{28} \\
r=3,4}\)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, o 19:42 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Planimetria kilka zadań

Post autor: kropka+ »

Jeśli obliczyłeś R to długość okręgu (czyli obwód koła) o promieniu R wynosi
\(\displaystyle{ L=2 \pi R}\)
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Planimetria kilka zadań

Post autor: Ania221 »

mlody4 pisze:Aaa rozumiem jeszcze pole muszę, \(\displaystyle{ r=\frac {2P}{\text {obwód}}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac {ah}{2} \\
\frac {8 \cdot 12}{2} \\
P=48 \\
r=\frac {96}{28} \\
r=3,4}\)
Czy Ty zrobiłeś rysunek do tego zadania? jaka jest wysokość Twojego trójkąta? bo to nie jest ani \(\displaystyle{ 8}\) ani \(\displaystyle{ 12}\)
Wysokość musisz policzyć.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, o 19:43 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem tamtą wypowiedź, to i cytat zmieniłem.
ODPOWIEDZ