Trójkąty prostokątne. Oblicz x.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 1 raz
Trójkąty prostokątne. Oblicz x.
Witam. Potrzebuję na jutro zadań z trójkątów prostokątnych, planimetrii, gdyż mam z nich kartkówkę. :/ Próbowałem je zrobić, ale niezbyt umiem rozwiązywać takie zadania. Rysunek do nich jest w załączniku.Treść:
oblicz x.
Informacje do rysunków:
1.Przekątna w kwadracie ma x+2
2.30 to kąt, i 60 w dolnym trójkącie też.
3.x+1 to dolny bok
Kropki to kąty 90 stopni.
Z góry dzięki za pomoc.
oblicz x.
Informacje do rysunków:
1.Przekątna w kwadracie ma x+2
2.30 to kąt, i 60 w dolnym trójkącie też.
3.x+1 to dolny bok
Kropki to kąty 90 stopni.
Z góry dzięki za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 1 raz
Trójkąty prostokątne. Oblicz x.
Czyli w tym kwadracie powinno być:
\(\displaystyle{ x^{2} + x^{2} = (x+2)^{2}}\) ?
\(\displaystyle{ x^{2} + x^{2} = (x+2)^{2}}\) ?
Ostatnio zmieniony 8 sty 2014, o 10:28 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak tagów[latex][/latex] .
Powód: Brak tagów
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Trójkąty prostokątne. Oblicz x.
Tak. Umieszczaj wszystkie wyrażenia matematyczne w tagach.
Kod: Zaznacz cały
[tex]tu kod[/tex]
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 1 raz
Trójkąty prostokątne. Oblicz x.
No to wyszło mi:
\(\displaystyle{ x ^{2}=4x+4}\)
I teraz nie wiem co zrobić. Próbowałem zrobić tamte dwa trójkąty ale też nie wiem jak w ogóle się za nie zabrać. :/
\(\displaystyle{ x ^{2}=4x+4}\)
I teraz nie wiem co zrobić. Próbowałem zrobić tamte dwa trójkąty ale też nie wiem jak w ogóle się za nie zabrać. :/
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Trójkąty prostokątne. Oblicz x.
Nie miałeś jeszcze funkcji kwadratowych, prawda? Jeżeli nie, to zrobimy inaczej. Jakim wzorem ogólnym wyraża się przekątna kwadratu?
A przy trójkątach, nie pamiętasz jakie te trójkąty o kątach \(\displaystyle{ 30,60,90}\) miały boki?
A przy trójkątach, nie pamiętasz jakie te trójkąty o kątach \(\displaystyle{ 30,60,90}\) miały boki?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 1 raz
Trójkąty prostokątne. Oblicz x.
Właśnie miałem funkcje kwadratowe. :/
Jeśli chodzi o ten trójkąt, to wiem że przyprostokątne mają \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\) i a, a przeciwprostokątna ma 2a. Nie wiem jak podstawić. Jeśli mógłbyś mi pokazać jak zacząć, to może sobie poradzę.
Jeśli chodzi o ten trójkąt, to wiem że przyprostokątne mają \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\) i a, a przeciwprostokątna ma 2a. Nie wiem jak podstawić. Jeśli mógłbyś mi pokazać jak zacząć, to może sobie poradzę.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Trójkąty prostokątne. Oblicz x.
Skoro miałeś funkcje kwadratowe, to wszystko na jedną stronę i wyliczasz \(\displaystyle{ x}\).
Zrobię drugi przykład, żebyś mógł się na czymś wzorować.
Dobra to może wprowadzimy dla ułatwienia tą zmienną \(\displaystyle{ a}\), skoro już o niej mówisz. Na rysunku bok \(\displaystyle{ x}\) to ten bok najkrótszy oznaczymy go \(\displaystyle{ a}\), a z kolei \(\displaystyle{ x+1}\), to druga przyprostokątna i jak już zauważyłeś możemy oznaczyć ją \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\). Prosty układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=x \\ a \sqrt{3} = x+1 \end{cases} \\ \begin{cases} a=x \\ a = \frac{x+1}{\sqrt{3}} \end{cases}}\)
Przyrównujemy:
\(\displaystyle{ x= \frac{x+1}{\sqrt{3}} \\ \sqrt{3} x = x+1}\)
W tym momencie wszystkie wyrażenia zawierające \(\displaystyle{ x}\) na jedną stronę.
\(\displaystyle{ \sqrt{3} x - x=1 \\ (\sqrt{3} - 1)x=1 \\ x = \frac{1}{\sqrt{3} - 1} = \frac{\sqrt{3}+1}{2}}\)
Zrobię drugi przykład, żebyś mógł się na czymś wzorować.
Dobra to może wprowadzimy dla ułatwienia tą zmienną \(\displaystyle{ a}\), skoro już o niej mówisz. Na rysunku bok \(\displaystyle{ x}\) to ten bok najkrótszy oznaczymy go \(\displaystyle{ a}\), a z kolei \(\displaystyle{ x+1}\), to druga przyprostokątna i jak już zauważyłeś możemy oznaczyć ją \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\). Prosty układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=x \\ a \sqrt{3} = x+1 \end{cases} \\ \begin{cases} a=x \\ a = \frac{x+1}{\sqrt{3}} \end{cases}}\)
Przyrównujemy:
\(\displaystyle{ x= \frac{x+1}{\sqrt{3}} \\ \sqrt{3} x = x+1}\)
W tym momencie wszystkie wyrażenia zawierające \(\displaystyle{ x}\) na jedną stronę.
\(\displaystyle{ \sqrt{3} x - x=1 \\ (\sqrt{3} - 1)x=1 \\ x = \frac{1}{\sqrt{3} - 1} = \frac{\sqrt{3}+1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 1 raz
Trójkąty prostokątne. Oblicz x.
Tylko nie wiem co tu zrobiłeś:
\(\displaystyle{ x= \frac{x+1}{\sqrt{3}} \\ \sqrt{3} x = x+1}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{x+1}{\sqrt{3}} \\ \sqrt{3} x = x+1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 1 raz
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Trójkąty prostokątne. Oblicz x.
Czego nie wiesz? Zastosowałeś twierdzenie Pitagorasa, uprościłeś i wyszedł ci taki trójmian \(\displaystyle{ x ^{2}=4x+4}\). Miałeś już funkcje kwadratowe, to przenieś wszystko na jedną stronę, policz deltę itd. (standardowo).
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 1 raz