dziwny czworokąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

dziwny czworokąt

Post autor: AndrzejK »

ravgirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 29 gru 2013, o 17:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pruszków
Pomógł: 64 razy

dziwny czworokąt

Post autor: ravgirl »

Jaki to czworokąt? Jaki jest wzór na jego pole?
+ tw. Talesa do obliczenia potrzebnych odcinków.

Warto też oznaczyć sobie jakoś wysokość i podstawę dużego trójkąta i zapisać jego pole.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

dziwny czworokąt

Post autor: Ania221 »

Pomyśl, ile wynosi pole całego środkowego trójkąta.
Potem zauważ, które trójkąty są t w nim podobne i w jakiej skali.
Szukane pole jest różnicą pól 2 trójkątów podobnych.
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

dziwny czworokąt

Post autor: AndrzejK »

Ile wynosi pole środkowego trójkąta? nie znamy wysokości, jedynie dł. podstawy.

Czworokąt to trapez, a wzór to \(\displaystyle{ \frac{(a+b) \cdot h}{2}}\)
ravgirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 29 gru 2013, o 17:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pruszków
Pomógł: 64 razy

dziwny czworokąt

Post autor: ravgirl »

1. Oznacz sobie np. podstawę dużego trójkąta przez \(\displaystyle{ a}\), a jego wysokość przez \(\displaystyle{ H}\). Zapisz przy pomocy tych oznaczeń pole tego trójkąta.
2. Jaką długość, w zależności od \(\displaystyle{ a}\) mają poziome odcinki?
3. Jaka jest wysokość trapezu w zależności od \(\displaystyle{ H}\)?
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

dziwny czworokąt

Post autor: Ania221 »

AndrzejK pisze:Ile wynosi pole środkowego trójkąta? nie znamy wysokości, jedynie dł. podstawy.

Czworokąt to trapez, a wzór to \(\displaystyle{ \frac{(a+b) \cdot h}{2}}\)
Ale podstawa jest podzielona na 3 równe części. A wszystkie 3 trójkąty maja jednakową wysokość.
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

dziwny czworokąt

Post autor: AndrzejK »

1. \(\displaystyle{ \frac{a \cdot h}{2} = 1 = P_t}\)
2. Poziome na samym dole, czyli w podstawie dużego trójkąta to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}a}\)
3. Wysokość tego trapezu to jedna trzecia wysokości dużego trójkąta.

Ania, pole środkowego to 1/3?
ravgirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 29 gru 2013, o 17:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pruszków
Pomógł: 64 razy

dziwny czworokąt

Post autor: ravgirl »

Tak. To spójrzmy teraz na środkowy trójkąt - jego podstawa to \(\displaystyle{ \frac{1}{3} a}\). A jakie są w takim razie długości podstaw trapezu? Skoro wiemy, że poszczególne trójkąty są podobne? (jaka jest skala podobieństwa?)
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

dziwny czworokąt

Post autor: AndrzejK »

średni trójkąt w skali \(\displaystyle{ k=\frac{2}{3}}\), a najmniejszy w skali \(\displaystyle{ k=\frac{1}{3}}\), tak? W takim razie długości podstaw to \(\displaystyle{ \frac{2}{9}a}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{1}{9}a}\)?
Ostatnio zmieniony 8 sty 2014, o 10:24 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Do zapisu ułamka używamy \frac{}{}
ravgirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 29 gru 2013, o 17:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pruszków
Pomógł: 64 razy

dziwny czworokąt

Post autor: ravgirl »

Tak. Wystarczy podstawić teraz do wzoru.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

dziwny czworokąt

Post autor: Ania221 »

AndrzejK pisze:
Ania, pole środkowego to 1/3?
Tak.
Jaki jest stosunek pól figur podobnych?
Jaką częścią Środkowego trójkąta jest mały górny trójkąt?
Jaką częścią środkowego trójkąta jest większy górny trójkąt?
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

dziwny czworokąt

Post autor: AndrzejK »

Odpowiedź A?
ravgirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 29 gru 2013, o 17:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pruszków
Pomógł: 64 razy

dziwny czworokąt

Post autor: ravgirl »

Mnie wyszła odpowiedź C
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

dziwny czworokąt

Post autor: AndrzejK »

\(\displaystyle{ P = \frac{\frac{1}{3}a\frac{1}{3}h}{2} = \frac{\frac{1}{9}ah}{2} = \frac{\frac{2}{9}}{2} = \frac{1}{9}}\)
ravgirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 29 gru 2013, o 17:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pruszków
Pomógł: 64 razy

dziwny czworokąt

Post autor: ravgirl »

Masz rację, mój błąd.
ODPOWIEDZ