Witam
W zadaniu chodzi o policzenie pola figury na rysunku poniżej
Samo określenie wzoru nie stanowi problemu jednakże problemem jest określenie kąta pola wycinka koła pomiędzy prostymi r.
Czy pomysł aby poprostu policzyć to w taki sposób że \(\displaystyle{ cos(1/2* \beta )= \frac{h3}{r}}\) gdzie \(\displaystyle{ \beta}\) to połowa kąta pola wycinka koła jest dobry ?
Tylko w takim razie po co jest podany kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) ?
Pole figury - określenie kąta pola wycinka kola
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Pole figury - określenie kąta pola wycinka kola
Tak, to dobry pomysł. Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest po to, aby pokazać, że prosta jest styczna do okręgu (prostopadła do promienia \(\displaystyle{ r}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 27 mar 2012, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Pole figury - określenie kąta pola wycinka kola
Dzięki za pomoc
A czy można to obliczyć jeszcze w jakiś inny sposób ponieważ najprościej aby uzyskać miarę kąta było by zastosowanie funkcji arccos() czyli \(\displaystyle{ cos() ^{-1}}\) jednak do treści zadania mam dołączone także dozwolone operacji w wśród nich tylko 4 podstawowe funkcje trygonometryczne tj. sin(x), cos(x), tg(x), ctg(x) ?
A czy można to obliczyć jeszcze w jakiś inny sposób ponieważ najprościej aby uzyskać miarę kąta było by zastosowanie funkcji arccos() czyli \(\displaystyle{ cos() ^{-1}}\) jednak do treści zadania mam dołączone także dozwolone operacji w wśród nich tylko 4 podstawowe funkcje trygonometryczne tj. sin(x), cos(x), tg(x), ctg(x) ?