Koło, trapez i kwadrat

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
zachar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 kwie 2007, o 19:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sławków

Koło, trapez i kwadrat

Post autor: zachar »

Potrzebuje pomocy przy tych dwóch zadaniach - psorek zadał a mnie nie bylo przez ostatni tydzien w szkole i nie specjalnie wiem jak mam sie za to zabrac

Zad 1

Na kole opisano trapez prostokątny. Odległości środka koła od krańców jednego ramion wynoszą odpowiedznio 10 i 20 cm.
Oblicz pole trapezu


Zad 2

W kwadrat wpisano koło a w to koło kwadrat. Różnica pól kwadratów wynosi 8. Oblicz pole koła




Prosze aby rozwiązania kierowac na mój adres mail zachu666@poczta.fm

Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Koło, trapez i kwadrat

Post autor: Lady Tilly »

2) bok dużego kwadratu to a natomiast b to bok maego kwadratu
\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=8}\)r to promień koła
\(\displaystyle{ a=2r=b\sqrt{2}}\)
rObO87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 588
Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

Koło, trapez i kwadrat

Post autor: rObO87 »

zachar pisze: Zad 1
Na kole opisano trapez prostokątny. Odległości środka koła od krańców jednego ramion wynoszą odpowiedznio 10 i 20 cm.
Oblicz pole trapezu
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=6337
ODPOWIEDZ