Wykaż zalezność w trapiezie równoramiennym opisanym na okręg
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 11 maja 2012, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Wykaż zalezność w trapiezie równoramiennym opisanym na okręg
Trapez równoramienny \(\displaystyle{ ABCD}\) o podstawach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\) jest opisany na okręgu o promieniu r.
Wykaż, że \(\displaystyle{ 4r^{2} = |AB|*|CD}\).
Zadanie z matury rozszerzonej z 2013 roku z maja.
Wiem jak je zrobić ale zastanawia mnie czy korzystając z tego, że
\(\displaystyle{ |AB|, 2r, |CD|}\) − jest ciągiem geometrycznym
\(\displaystyle{ |AB|, 2r, |CD|}\) − jest ciągiem arytmetycznym
z: \(\displaystyle{ 2r = \frac{|AB| + |CD|}{2}}\)
można też jakoś udowodnić tę zależność?
Wykaż, że \(\displaystyle{ 4r^{2} = |AB|*|CD}\).
Zadanie z matury rozszerzonej z 2013 roku z maja.
Wiem jak je zrobić ale zastanawia mnie czy korzystając z tego, że
\(\displaystyle{ |AB|, 2r, |CD|}\) − jest ciągiem geometrycznym
\(\displaystyle{ |AB|, 2r, |CD|}\) − jest ciągiem arytmetycznym
z: \(\displaystyle{ 2r = \frac{|AB| + |CD|}{2}}\)
można też jakoś udowodnić tę zależność?
Ostatnio zmieniony 1 sty 2014, o 16:13 przez kaki2308, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 351
- Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 94 razy
Wykaż zalezność w trapiezie równoramiennym opisanym na okręg
Jesteś pewien że
|AB|, r, |CD| − jest ciągiem arytmetycznym
?
|AB|, r, |CD| − jest ciągiem arytmetycznym
?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 11 maja 2012, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Wykaż zalezność w trapiezie równoramiennym opisanym na okręg
Racja
\(\displaystyle{ |AB|, 2r, |CD|}\) - to jest ciąg arytmetyczny.
z: \(\displaystyle{ 2r = \frac{|AB| + |CD|}{2}}\)
\(\displaystyle{ |AB|, 2r, |CD|}\) - to jest ciąg arytmetyczny.
z: \(\displaystyle{ 2r = \frac{|AB| + |CD|}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Wykaż zalezność w trapiezie równoramiennym opisanym na okręg
Napisz równość, którą masz udowodnić w postaci \(\displaystyle{ \frac{2r}{|AB|}=\frac{|CD|}{2r}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 11 maja 2012, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Wykaż zalezność w trapiezie równoramiennym opisanym na okręg
Wiem jak je zrobić tą "zwykłą" metodą.
Ale tutaj mamy dwa ciągi. Coś kiedyś słyszałem o tym, że logarytmując wyrazy (dodatnie) ciągu geometrycznego otrzymujemy arytmetyczny. Nie jestem pewien czy można to tutaj wykorzystać a jeśli tak to jestem ciekawy jak
Ale tutaj mamy dwa ciągi. Coś kiedyś słyszałem o tym, że logarytmując wyrazy (dodatnie) ciągu geometrycznego otrzymujemy arytmetyczny. Nie jestem pewien czy można to tutaj wykorzystać a jeśli tak to jestem ciekawy jak
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Wykaż zalezność w trapiezie równoramiennym opisanym na okręg
Ciąg \(\displaystyle{ |AB|,\ r,\ |CD|}\) nie jest arytmetyczny. Gdy ustalimy promień okręgu i będziemy zbliżali punkty \(\displaystyle{ C, D/ ex] do siebie to długość drugiej podstawy będzie rosła do nieskończoności.}\)
Wykaż zalezność w trapiezie równoramiennym opisanym na okręg
Tu znajdziesz pełne rozwiązanie: ... YwMQ%3d%3d
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 11 maja 2012, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Wykaż zalezność w trapiezie równoramiennym opisanym na okręg
Wiem, chodziło mi o ciąg:
\(\displaystyle{ |AB|,\ 2r,\ |CD|}\)
poprawiłem już pierwszy post.
Ale widzę, że źle rozumuje bo to nie ma sensu
\(\displaystyle{ |AB|,\ 2r,\ |CD|}\)
poprawiłem już pierwszy post.
Ale widzę, że źle rozumuje bo to nie ma sensu
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Wykaż zalezność w trapiezie równoramiennym opisanym na okręg
@morfik
Przeczytaj problem. Pytanie było nie o rozwiązanie zadania, a o to, czy z faktu, że pewne liczby tworzą ciąg geometryczny wynika teza.
Nawiasem mówiąc, zaprezentowane rozwiązanie jest dosyć skomplikowane: trzeba wiedzieć np. ze sumy długości przeciwległych boków są równe. Dużo prościej (korzystam z oznaczeń w pokazanym rozwiązaniu) oznaczyć przez \(\displaystyle{ F}\) punkt styczności okręgu wpisanego w bokiem \(\displaystyle{ AD}\). Wtedy trójkąt \(\displaystyle{ AOD}\) jest prostokątny i z podobieństwa trójkątów \(\displaystyle{ AOF}\) i \(\displaystyle{ FOD}\) wynika, że \(\displaystyle{ |AF|\cdot|FD|=r^2}\). Teza wynika z faktu, że \(\displaystyle{ |AF|=|AB|/2}\) i \(\displaystyle{ |FD|=|CD|/2}\).
Przeczytaj problem. Pytanie było nie o rozwiązanie zadania, a o to, czy z faktu, że pewne liczby tworzą ciąg geometryczny wynika teza.
Nawiasem mówiąc, zaprezentowane rozwiązanie jest dosyć skomplikowane: trzeba wiedzieć np. ze sumy długości przeciwległych boków są równe. Dużo prościej (korzystam z oznaczeń w pokazanym rozwiązaniu) oznaczyć przez \(\displaystyle{ F}\) punkt styczności okręgu wpisanego w bokiem \(\displaystyle{ AD}\). Wtedy trójkąt \(\displaystyle{ AOD}\) jest prostokątny i z podobieństwa trójkątów \(\displaystyle{ AOF}\) i \(\displaystyle{ FOD}\) wynika, że \(\displaystyle{ |AF|\cdot|FD|=r^2}\). Teza wynika z faktu, że \(\displaystyle{ |AF|=|AB|/2}\) i \(\displaystyle{ |FD|=|CD|/2}\).