W trójkącie równoramiennym ramię jest trzy razy dłuższe od podstawy. Suma długości promieni okręgu wpisanego i opisanego na tym trójkącie jest równa 23. Oblicz długość ramienia tego trójkąta.
Czy istnieje jakaś zależność długości promieni tych okręgów ?
Trzeba ułożyć jakiś układ równań ?
Okręgi wpisane i opisane na trójkącie
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Okręgi wpisane i opisane na trójkącie
Skorzystaj ze wzorów na pole trójkąta wykorzystujące promienie, czyli:
\(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R} \\ P= r \frac{a+b+c}{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R} \\ P= r \frac{a+b+c}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 29 wrz 2013, o 12:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: oświęcim
- Podziękował: 2 razy
Okręgi wpisane i opisane na trójkącie
no tak, ale nie wiem jak podzielić 23 na promień większego okręgu \(\displaystyle{ R}\) i mniejszego \(\displaystyle{ r}\)
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Okręgi wpisane i opisane na trójkącie
To by było za łatwe. Mamy zależności:
\(\displaystyle{ R+r=23 \\ \frac{abc}{4P} + \frac{2P}{a+b+c}=23}\)
Oznacz boki trójkąta jako \(\displaystyle{ x, 3x, 3x}\).
\(\displaystyle{ R+r=23 \\ \frac{abc}{4P} + \frac{2P}{a+b+c}=23}\)
Oznacz boki trójkąta jako \(\displaystyle{ x, 3x, 3x}\).