Trapez rownoramienny-uzasadnij

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Nazgus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 10 lis 2013, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy

Trapez rownoramienny-uzasadnij

Post autor: Nazgus »

W trapezie rownoramiennym ABCD srodki kolejnych bokow polaczono odcinkami. W ten sposob trapez zostal podzielony na cztery trojkaty i jeden czworokat (patrz rysunek). Uzasadnij, ze suma pol tych trojkatow jest rowna polu otrzymanego czworokata. Rysunek:

Z góry dziękuję
MrMath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 20 gru 2010, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 22 razy

Trapez rownoramienny-uzasadnij

Post autor: MrMath »

Podpowiedź:
Jaki czworokąt w tej sytuacji powstał?
Nazgus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 10 lis 2013, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy

Trapez rownoramienny-uzasadnij

Post autor: Nazgus »

Jest to oczywiście romb, ponieważ jego przekątne dzielą trapez w połowach- wysokości trapezu oraz w połowach podstaw. Próbowałem osiągnąć w tym zadaniu coś właśnie dzięki przekątnym tego rombu, jednak pomimo tego, że trójkąty powstałe w ten sposób składające się na romb mają wspólny bok z trójkątami z poza rombu to nie ma zależności pomiędzy nimi, prawda?
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Trapez rownoramienny-uzasadnij

Post autor: Ania221 »

A ile wynosi pole tego rombu?
Nazgus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 10 lis 2013, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy

Trapez rownoramienny-uzasadnij

Post autor: Nazgus »

\(\displaystyle{ \frac{|DC|+|AB|}{2} \cdot |GE| \cdot \frac{1}{2}}\) Co jest połową pola całego trapezu, dzięki wielkie za podpowiedzi.
ODPOWIEDZ