Witam
mam problem z dwoma zadankami .... Prosze o pomoc.
1.
W ukladzie wspolrzednych zaznacz zbior punktow ktorych wspolrzedne spelniaja warunek:
y>3x-3
y>-3x-3 lub y> lub =2
2. Dla jakiego a równania prostych są prostopadłe :
(2a+1)x-3y+6=0 i 3x-4y+5=0
Z góry dziekuje za pomoc
pozdrawiam serdecznie !
Proste prostopadłe ...
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Proste prostopadłe ...
zad 2
warunek prostopadłości \(\displaystyle{ a_{1}*a_{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ 3x-4y+5=0}\)
\(\displaystyle{ 4y=\frac{3}{4}x+\frac{5}{4}}\)
\(\displaystyle{ (2a+1)x-3y+6=0}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{2a+1}{3}x+2}\)
rozwiazujesz takie rownanie
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}*\frac{2a+1}{3}=-1}\)
warunek prostopadłości \(\displaystyle{ a_{1}*a_{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ 3x-4y+5=0}\)
\(\displaystyle{ 4y=\frac{3}{4}x+\frac{5}{4}}\)
\(\displaystyle{ (2a+1)x-3y+6=0}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{2a+1}{3}x+2}\)
rozwiazujesz takie rownanie
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}*\frac{2a+1}{3}=-1}\)