srodek okregu
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 12 gru 2013, o 17:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wronki
srodek okregu
Z punktu A leżącego na okręgu o środku O poprowadzono dwie prostopadle do siebie cięciwy o dlugosciach 5cm i 12cm.Oblicz pole P koła ograniczonego tym okręgiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 12 gru 2013, o 17:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wronki
srodek okregu
moze o zbyt duzo prosze ale naprawde bym prosila o rozwiazanie tego mam malo czasu a potrzebuje rozwiazania zadania:(
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
srodek okregu
Trójkąt prostokątny wpisany w okrąg, jego przeciwprostokątna jest średnicą okręgu. Czyli ma długość \(\displaystyle{ 2R}\)
Zrób taki rysunek.
Tu masz ściągę
page.php?p=kompendium-planimetria
Zrób taki rysunek.
Tu masz ściągę
page.php?p=kompendium-planimetria
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 12 gru 2013, o 17:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wronki
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
srodek okregu
A twierdzenie Pitagorasa pamiętasz?
Zacznij robić i pokaż jakie działania wykonujesz, a ja Ci podpowiem, co dalej.
Jeżeli nie będziesz próbowała robić samodzielnie, to się nie nauczysz, prawda?
Zacznij robić i pokaż jakie działania wykonujesz, a ja Ci podpowiem, co dalej.
Jeżeli nie będziesz próbowała robić samodzielnie, to się nie nauczysz, prawda?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 12 gru 2013, o 17:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wronki
srodek okregu
nie prawda jestem slabiutka z tego wlasnie dzialu a reszte mam opanowana a to tylko na zaliczenie tematu i juz bede miala lekko naprawde nikt nie moze pokazac tego rozwiazania?
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 23 paź 2013, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 18 razy
srodek okregu
liczysz przeciwprostokątną z pitagorasa \(\displaystyle{ 5^2+12^2=c^2=169 \implies c=13}\)
teraz wiesz, że \(\displaystyle{ c = 2R}\) czyli \(\displaystyle{ R=\frac{13}{2}=6.5}\) zatem pole koła wynosi \(\displaystyle{ P=\pi \cdot R^2=\pi(6.5)^2=42.25 \pi}\)
teraz wiesz, że \(\displaystyle{ c = 2R}\) czyli \(\displaystyle{ R=\frac{13}{2}=6.5}\) zatem pole koła wynosi \(\displaystyle{ P=\pi \cdot R^2=\pi(6.5)^2=42.25 \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 12 gru 2013, o 17:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wronki