Kąt siecznej okręgu czyli geometria w praktyce
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 8 gru 2013, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 2 razy
Kąt siecznej okręgu czyli geometria w praktyce
Witam
Nie jako sztuka dla sztuki, ale do celów praktycznych potrzebuję rozwiązac pewne zadanie geometryczne. Chodzi o obliczenie kąta siecznej do okręgu.
Myślę, że rysunek wszystko wyjaśni:
Niestety, ale sam sobie jakoś nie poradziłem z tym. Bede więc wdzięczny za pomoc. Dodam, że zależy mi na poznaniu nie tylko wyniku dla tego konkretnego przypadku, ale ogólnie metody wyliczenia.
Dziekuje i pozdrawiam
Darek
Nie jako sztuka dla sztuki, ale do celów praktycznych potrzebuję rozwiązac pewne zadanie geometryczne. Chodzi o obliczenie kąta siecznej do okręgu.
Myślę, że rysunek wszystko wyjaśni:
Niestety, ale sam sobie jakoś nie poradziłem z tym. Bede więc wdzięczny za pomoc. Dodam, że zależy mi na poznaniu nie tylko wyniku dla tego konkretnego przypadku, ale ogólnie metody wyliczenia.
Dziekuje i pozdrawiam
Darek
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Kąt siecznej okręgu czyli geometria w praktyce
Mamy tu trapez, którego podstawa jest równa \(\displaystyle{ R}\) i dłuższa przekątna też \(\displaystyle{ R}\)
Wyliczamy jako x odległość spodka wysokości od środka okręgu
\(\displaystyle{ x^{2}=R^{2}-h^{2}=680^{2}-20^{2}=660 \cdot 700}\)
\(\displaystyle{ x=20 \sqrt{1155}}\)
\(\displaystyle{ d=R-x}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha= \frac{d}{20}}\)
Wyliczamy jako x odległość spodka wysokości od środka okręgu
\(\displaystyle{ x^{2}=R^{2}-h^{2}=680^{2}-20^{2}=660 \cdot 700}\)
\(\displaystyle{ x=20 \sqrt{1155}}\)
\(\displaystyle{ d=R-x}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha= \frac{d}{20}}\)
Ostatnio zmieniony 9 gru 2013, o 10:27 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 8 gru 2013, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 2 razy
Kąt siecznej okręgu czyli geometria w praktyce
Chyba jednak nie tak. O ile dobrze zrozumiałem wyliczenia to zostało błędnie przyjęte, że promień okręgu wynosi 680, a tymczasem jest on duzo większy i wynosi 1700. Te 680 to jak widac na rysunku to coś zupełnie innego niż promień.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 8 gru 2013, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 2 razy
Kąt siecznej okręgu czyli geometria w praktyce
Problem jest taki, że w ten sposób jest liczony zupełnie inny kąt niż ten który potrzebuję.Ania221 pisze:n to w czym problem? podstaw inną liczbę do wyliczeń.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Kąt siecznej okręgu czyli geometria w praktyce
\(\displaystyle{ x^{2}=R^{2}-h^{2}}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{R^2-h^2}}\)
\(\displaystyle{ d=R-x}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha= \frac{R-x}{h}= \frac{R- \sqrt{R^2-h^2} }{h}}\)
-- 10 gru 2013, o 19:34 --
To wyliczenie nie jest zależne od długości promienia zrobiłam Ci na samych literkach
\(\displaystyle{ x= \sqrt{R^2-h^2}}\)
\(\displaystyle{ d=R-x}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha= \frac{R-x}{h}= \frac{R- \sqrt{R^2-h^2} }{h}}\)
-- 10 gru 2013, o 19:34 --
To wyliczenie nie jest zależne od długości promienia zrobiłam Ci na samych literkach
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 8 gru 2013, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 2 razy
Kąt siecznej okręgu czyli geometria w praktyce
Spojrz może jeszcze raz na rysunek. Niestety to co określasz we wzorze jako R to nie jest promień okręgu tylko coś zupełnie innego.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Kąt siecznej okręgu czyli geometria w praktyce
Rzeczywiście....hm...masz rację.
Już wiem, jak to zrobić.
Ale ja tego nie potrafię zaposać formulami...juz nie mówiąc o naniesieniu oznaczeń na rysunek.
Już wiem, jak to zrobić.
Ale ja tego nie potrafię zaposać formulami...juz nie mówiąc o naniesieniu oznaczeń na rysunek.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Kąt siecznej okręgu czyli geometria w praktyce
Przedłużamy ten "pas" o szerokości 20 do dołu- do poziomego promienia.
Oznaczmy wyższy punkt przecięcia siecznej z okręgiem jako A a jego rzut na poziomy promień jako A'.
Analogicznie niższy punkt przecięcia siecznej z okręgiem jako B i jego rzut jako B'.
Środek okręgu oznaczmy jako O.
Rozpatrujemy trójkąty prostokątne OAA' i OBB'.
W pierwszym trójkącie mamy:
\(\displaystyle{ OA=1700 \\ AA'=680+x\\ OA'=x}\)
Z tw.Pitagorasa
\(\displaystyle{ (1700) ^{2}=(680+x) ^{2}+x ^{2} \Rightarrow x \approx 812,99}\)
W drugim trójkącie mamy:
\(\displaystyle{ OB=1700\\ BB'=y\\OB' \approx 812,99+20=832,99}\)
Z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ 1700 ^{2}=832,99 ^{2}+y ^{2} \Rightarrow y \approx 1481,93}\)
Teraz rzutujemy punkt B na poziomą prostą na której leży punkt A i oznaczmy ten rzut jako B". Obliczamy odległość BB":
\(\displaystyle{ BB"=680+x-y \approx 11,07}\)
Stąd \(\displaystyle{ \tg \alpha \approx \frac{11,07}{20} \approx 0,5535 \Rightarrow \alpha \approx 28 ^{o}57'}\)
Oznaczmy wyższy punkt przecięcia siecznej z okręgiem jako A a jego rzut na poziomy promień jako A'.
Analogicznie niższy punkt przecięcia siecznej z okręgiem jako B i jego rzut jako B'.
Środek okręgu oznaczmy jako O.
Rozpatrujemy trójkąty prostokątne OAA' i OBB'.
W pierwszym trójkącie mamy:
\(\displaystyle{ OA=1700 \\ AA'=680+x\\ OA'=x}\)
Z tw.Pitagorasa
\(\displaystyle{ (1700) ^{2}=(680+x) ^{2}+x ^{2} \Rightarrow x \approx 812,99}\)
W drugim trójkącie mamy:
\(\displaystyle{ OB=1700\\ BB'=y\\OB' \approx 812,99+20=832,99}\)
Z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ 1700 ^{2}=832,99 ^{2}+y ^{2} \Rightarrow y \approx 1481,93}\)
Teraz rzutujemy punkt B na poziomą prostą na której leży punkt A i oznaczmy ten rzut jako B". Obliczamy odległość BB":
\(\displaystyle{ BB"=680+x-y \approx 11,07}\)
Stąd \(\displaystyle{ \tg \alpha \approx \frac{11,07}{20} \approx 0,5535 \Rightarrow \alpha \approx 28 ^{o}57'}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 8 gru 2013, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 2 razy
Kąt siecznej okręgu czyli geometria w praktyce
Bardzo dziękuję obu Paniom za pomoc.
Dodam, że Ania221 podpowiedziała mi rozwiązanie podobne, bo z wykorzystaniem bardziej ogólnej postaci twierdzenia Pitagorasa czyli twierdzenia cosinusów (z wykorzystaniem do obliczeń kąta 135 stopni).
I jak zwykle okazało się, że jak już się zna rozwiązanie to jest ono takie proste
Pozdrawiam
Darek
Dodam, że Ania221 podpowiedziała mi rozwiązanie podobne, bo z wykorzystaniem bardziej ogólnej postaci twierdzenia Pitagorasa czyli twierdzenia cosinusów (z wykorzystaniem do obliczeń kąta 135 stopni).
I jak zwykle okazało się, że jak już się zna rozwiązanie to jest ono takie proste
Pozdrawiam
Darek