Nie moge poradzic sobie z tym zadaniem , pomocy
Długość y jednej z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego opisanego na okręgu o promieniu r=2 jest funkcja x dlugosci drugiej przyprostokątnej. Określ funkcje wzorem i sporzadz jej wykres .
trojkat opisany na okregu
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
trojkat opisany na okregu
Przeciwprostokatna ma dlugosc x-r+y-r=x+y-4
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=(x+y-4)^{2}\\
x^{2}+y^{2}=x^{2}+xy-4x+xy+y^{2}-4y-4x-4y+16\\
0=2xy-8x+8y+16\\
y(x-y)=4x-8\\
y=\frac{4x-8}{x-y}\\}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=(x+y-4)^{2}\\
x^{2}+y^{2}=x^{2}+xy-4x+xy+y^{2}-4y-4x-4y+16\\
0=2xy-8x+8y+16\\
y(x-y)=4x-8\\
y=\frac{4x-8}{x-y}\\}\)
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 4 mar 2007, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszow
- Podziękował: 3 razy
trojkat opisany na okregu
a moglbys mi wyjasnic skad wziales to rownanie ? bo dalej tego nie rozumiem