Witam,
Mam taki oto problem, mam wartości dla promienia a oraz b elipsy (w zasadzie interesuje mnie tylko ćwiartka, zakreskowana jak na rys.). Potrzebuję dla a=const. obliczyć długości np. 20 odcinków rozstawionych co a/20 (dolny rys.) tak, aby połączenie ich końców pozwalało narysować ćwiartkę elipsy oraz aby:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{20}b _{n} =b}\)
Mówiąc w skrócie chodzi mi o zastąpienie ćwierć elipsy utworzonej z promieni a oraz b inną ćwierć elipsą poprowadzoną przez końce tych np. 20 odcinków (suma odcinków musi być równa b).
Uprzejmie proszę o pomoc jak poobliczać te odcinki.
Pozdrawiam, gemini
Elipsa i odcinki w niej zawarte, jak obliczyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 02:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: London
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 422
- Rejestracja: 13 cze 2012, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroc
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 64 razy
Elipsa i odcinki w niej zawarte, jak obliczyć?
Jeśli chodzi o warunek \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{20}b _{n} =b}\), to dla odległości co \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\) nie da się tego po prostu zrobić.