3 zadania z rombów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
nyxe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 11 lis 2006, o 21:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: rabka

3 zadania z rombów

Post autor: nyxe »

mozecie mi pomoc to rozwiazac?

1.oblicz pole i obwod rombu ktorego przekatne maja dlugosci 2√6 i 3√3
2.tosunek obwodu rombu do dlugosci jego krotszej przekatnej jest rowny 0,3.oblicz miare kata ostrego tego rombu
3. dane sa punkty a (1,1) b(4,2) c(3,5) ktore sa kolejnymi wierzcholkami rombu.oblicz pole i obwod tego rombu podaj wspolrzedne punktu d

_____
Poprawiłem temat
bolo
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2007, o 00:38 przez nyxe, łącznie zmieniany 1 raz.
styb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 kwie 2007, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lipnica
Podziękował: 2 razy

3 zadania z rombów

Post autor: styb »

1. Pole rombu=\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{6}\cdot3\sqrt{3}}{2}=3\sqrt{18}=9\sqrt{2}}\)
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2007, o 23:34 przez styb, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

3 zadania z rombów

Post autor: kolanko »

3. dam ci podpowiedz . oblicz sobie srodek odcinka AC potem ten punkt bedzie tak samo srodkiem odcinka BD i obliczysz spokojnie sobie punkt D. nastepnie liczysz sobie te odleglosci miedzy AC oraz BD i bedziesz miala przekatne rombu i dalej mysle ze latwo podstawic tylko do wzoru na pole
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

3 zadania z rombów

Post autor: Lady Tilly »

nyxe pisze: 2.tosunek obwodu rombu do dlugosci jego krotszej przekatnej jest rowny 0,3.oblicz miare kata ostrego tego rombu
Coś tu jest nie tak. Niech a oznacza bok rombu zaś d jego krótszą przekątną. Na tej podstawie \(\displaystyle{ \frac{4a}{d}=0,3}\) wtedy \(\displaystyle{ d=13\frac{1}{3}a}\) sprawdź czy zadanie dobrze jest przepisane, bo to nie jest możliwe.
ODPOWIEDZ