Wyznacz sinus kąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
3682984
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2013, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wyznacz sinus kąta

Post autor: 3682984 »

Witam, potrzebuję pomocy, mam oto takie zadanie :
"Wiedząc, że \(\displaystyle{ \tg 22 ^{\circ} 30'= \sqrt{2}-1}\), oblicz \(\displaystyle{ \sin 22 ^{\circ} 30'}\)"
Nie mogę w żaden sposób wpaść na rozwiązanie :/ będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2013, o 00:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Wyznacz sinus kąta

Post autor: rtuszyns »

\(\displaystyle{ \sin\alpha =\frac{\tan \alpha}{\sqrt{1+\tan^2\alpha}}}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wyznacz sinus kąta

Post autor: yorgin »

Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha}{\cos\alpha}=\tan \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1}\). Dostaniesz układ równań do rozwiązania. Wzorek podany przez rtuszynsa jest prawdziwy, ale zmusza do pamiętania dodatkowego wzoru, którego ja nigdy bym nie zapamiętał.
3682984
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2013, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wyznacz sinus kąta

Post autor: 3682984 »

Dzięki wielkie teraz ogarniam
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Wyznacz sinus kąta

Post autor: rtuszyns »

yorgin pisze: Wzorek podany przez rtuszynsa jest prawdziwy, ale zmusza do pamiętania dodatkowego wzoru, którego ja nigdy bym nie zapamiętał.
Niekoniecznie zmusza do pamiętania...
Mamy:
\(\displaystyle{ \tan\alpha=\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}}\)
zatem
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\cos\alpha\tan\alpha}\)
Teraz korzystając ze wzoru "jedynka trygonometryczna", czyli
\(\displaystyle{ \sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1}\)
mamy
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\sqrt{1-\sin^2\alpha}}\)

Dostajemy zatem
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\sqrt{1-\sin^2\alpha}\tan\alpha}\)
Teraz podnosząc do kwadratu stronami dostajemy
\(\displaystyle{ \sin^2\alpha=\left(1-\sin^2\alpha\right)\tan^2\alpha}\)
i po prostych przekształceniach wyznaczamy \(\displaystyle{ \sin\alpha}\)

Wynik ostateczny: \(\displaystyle{ \sin\alpha =\frac{\tan \alpha}{\sqrt{1+\tan^2\alpha}}}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wyznacz sinus kąta

Post autor: yorgin »

rtuszyns, chodzi nie o umiejętność wyprowadzania wzoru, a jego pamiętanie. Z dydaktycznego punktu widzenia pamiętanie setek wzorów jest bezcelowe, zdecydowanie lepiej jest zapamiętać kilka podstawowych i na ich podstawie albo wyprowadzać kolejne, co świetnie wyżej pokazałeś, albo też obejść się bez nich tak, jak ja zasugerowałem we wcześniejszym poście.

Gdybym był na miejscu 3682984, pierwsze co, zapytałbym skąd ten wzór, albo czy muszę pamiętać takie wzory? Twoje wyprowadzenie jest cenniejsze od gotowego wzoru, a tym samym pozwala rozwiązać zadanie.
ODPOWIEDZ