Dwie proste przecinające się, oblicz miary kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 14 sty 2005, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa - koło
Dwie proste przecinające się, oblicz miary kątów
Dwie przecinające się proste tworzą cztery kąty wypukłe z których jeden jest osiem razy większy od kąta do niego przyległego. wyznacz te kąty.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Dwie proste przecinające się, oblicz miary kątów
Nietrudne zadanko ...
Skoro to są kąty wyznaczone poprzez przeciecie sie dwóch prostych można zauważyć, że są 2 pary kątów o równych miarach. Wystąpią 2 pary kątów wierzchołkowych
\(\displaystyle{ \alpha}\) - miara kąta 1 i 3 - katy wierzchołkowe
\(\displaystyle{ \beta}\) - miara kata 2 i 4 - kąty wierzchoiłkowe
Wiemy ze suma kątów przyległych jest równa 180o dlatego
\(\displaystyle{ \large +\beta=180^o}\)
Wiemy również, że \(\displaystyle{ \large =8 \beta}\)
\(\displaystyle{ \alpha=160^o}\)
\(\displaystyle{ \beta=20^o}\)
Skoro to są kąty wyznaczone poprzez przeciecie sie dwóch prostych można zauważyć, że są 2 pary kątów o równych miarach. Wystąpią 2 pary kątów wierzchołkowych
\(\displaystyle{ \alpha}\) - miara kąta 1 i 3 - katy wierzchołkowe
\(\displaystyle{ \beta}\) - miara kata 2 i 4 - kąty wierzchoiłkowe
Wiemy ze suma kątów przyległych jest równa 180o dlatego
\(\displaystyle{ \large +\beta=180^o}\)
Wiemy również, że \(\displaystyle{ \large =8 \beta}\)
\(\displaystyle{ \alpha=160^o}\)
\(\displaystyle{ \beta=20^o}\)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Dwie proste przecinające się, oblicz miary kątów
href="https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3474" prosiłeś już o zrobienie podobnych zadań Jak czegoś w tym nie rozumiesz, to po prostu spytaj...
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki