Środek odcinka poza odcinkiem przy równości proporcji
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Środek odcinka poza odcinkiem przy równości proporcji
Na prostej \(\displaystyle{ l}\) dane są dwa różne punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\). Do pokazania są dwa twierdzenia:
1. Jeśli \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\) są dwoma różnymi punktami na prostej \(\displaystyle{ l}\) takimi, że \(\displaystyle{ \frac{AP}{BP}=\frac{AQ}{BQ}}\), to środek \(\displaystyle{ C}\) odcinka \(\displaystyle{ PQ}\) leży poza odcinkiem \(\displaystyle{ AB}\).
2. Jeśli \(\displaystyle{ C}\) jest punktem, który leży na prostej \(\displaystyle{ l}\) poza odcinkiem \(\displaystyle{ AB}\), to na prostej \(\displaystyle{ l}\) istnieją dwa różne punkty \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\) takie, że \(\displaystyle{ \frac{AP}{BP}=\frac{AQ}{BQ}}\) oraz \(\displaystyle{ C}\) jest środkiem odcinka \(\displaystyle{ PQ}\).
1. Jeśli \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\) są dwoma różnymi punktami na prostej \(\displaystyle{ l}\) takimi, że \(\displaystyle{ \frac{AP}{BP}=\frac{AQ}{BQ}}\), to środek \(\displaystyle{ C}\) odcinka \(\displaystyle{ PQ}\) leży poza odcinkiem \(\displaystyle{ AB}\).
2. Jeśli \(\displaystyle{ C}\) jest punktem, który leży na prostej \(\displaystyle{ l}\) poza odcinkiem \(\displaystyle{ AB}\), to na prostej \(\displaystyle{ l}\) istnieją dwa różne punkty \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\) takie, że \(\displaystyle{ \frac{AP}{BP}=\frac{AQ}{BQ}}\) oraz \(\displaystyle{ C}\) jest środkiem odcinka \(\displaystyle{ PQ}\).
- Htorb
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 5 sie 2013, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Środek odcinka poza odcinkiem przy równości proporcji
Dla trójkąta \(\displaystyle{ ABK}\) i okręgu Apoloniusza przechodzącego przez punkty \(\displaystyle{ P,Q,K}\) punkt \(\displaystyle{ C}\) jest biegunem symediany trójkąta \(\displaystyle{ ABK}\) poprowadzonej z wierzchołka \(\displaystyle{ K}\)
- Htorb
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 5 sie 2013, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Środek odcinka poza odcinkiem przy równości proporcji
Prowadzimy dowolna prosta przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ P}\) punkt \(\displaystyle{ K}\) ma tą własność, że leży na tej prostej i \(\displaystyle{ PK}\) jest prostopadłe do \(\displaystyle{ QK}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Środek odcinka poza odcinkiem przy równości proporcji
1.Ile jest różnych takich punktów \(\displaystyle{ Q}\), aby stosunki długości odcinków były różne?
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Środek odcinka poza odcinkiem przy równości proporcji
Dla danej liczby \(\displaystyle{ x>0,x\neq 1}\) istnieje dokładnie jeden punkt \(\displaystyle{ M}\) na prostej \(\displaystyle{ l}\) poza odcinkiem \(\displaystyle{ AB}\) taki, że \(\displaystyle{ \frac{AM}{BM}=x}\).
Czy o to chodziło? Co z tego wynika?
Czy o to chodziło? Co z tego wynika?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Środek odcinka poza odcinkiem przy równości proporcji
Dobra. Rozważmy więc oba przypadki Niech \(\displaystyle{ AB=x}\). W obu wypadkach policz \(\displaystyle{ AP}\) wiedząc o proporcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Środek odcinka poza odcinkiem przy równości proporcji
Możesz trochę jaśniej? Rozumiem, że mam wyznaczyć \(\displaystyle{ AP}\) w zależności od \(\displaystyle{ AB}\), tak? Tylko, że w zależności tylko od \(\displaystyle{ AB}\) to się nie da. I jakie dwa przypadki? Ja bym tutaj dla ustalenia uwagi założył, że \(\displaystyle{ P}\) leży wewnątrz odcinka \(\displaystyle{ AB}\), a \(\displaystyle{ Q}\) na zewnątrz.
-- 28 lis 2013, o 16:16 --
Udało mi się pokazać pierwsze. Tak jak pisałem dla ustalenia uwagi przyjmijmy, że \(\displaystyle{ P}\) leży wewnątrz odcinka \(\displaystyle{ AB}\), a \(\displaystyle{ Q}\) na zewnątrz. Trzeba rozważyć dwa przypadki:
1. Punkt \(\displaystyle{ B}\) leży między \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ Q}\).
2. Punkt \(\displaystyle{ A}\) leży między \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ Q}\).
W pierwszym przypadku oznaczam \(\displaystyle{ |AP|=a,|BP|=b}\).
Wyliczam wszystkie pozostałe odległości:
\(\displaystyle{ |BQ|=\frac{b(a+b)}{a-b}}\)
\(\displaystyle{ |PQ|=\frac{2ab}{a-b}}\)
\(\displaystyle{ |PC|=\frac{ab}{a-b}}\)
I przekształcam równoważnie nierówność
\(\displaystyle{ |PC|>|PB|}\)
\(\displaystyle{ \frac{ab}{a-b}>b}\)
\(\displaystyle{ b>0}\).
W drugim przypadku jeszcze nie liczyłem, ale pewnie też ładnie wyjdzie.
Teraz trzeba pomyśleć nad twierdzeniem odwrotnym.
-- 28 lis 2013, o 16:16 --
Udało mi się pokazać pierwsze. Tak jak pisałem dla ustalenia uwagi przyjmijmy, że \(\displaystyle{ P}\) leży wewnątrz odcinka \(\displaystyle{ AB}\), a \(\displaystyle{ Q}\) na zewnątrz. Trzeba rozważyć dwa przypadki:
1. Punkt \(\displaystyle{ B}\) leży między \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ Q}\).
2. Punkt \(\displaystyle{ A}\) leży między \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ Q}\).
W pierwszym przypadku oznaczam \(\displaystyle{ |AP|=a,|BP|=b}\).
Wyliczam wszystkie pozostałe odległości:
\(\displaystyle{ |BQ|=\frac{b(a+b)}{a-b}}\)
\(\displaystyle{ |PQ|=\frac{2ab}{a-b}}\)
\(\displaystyle{ |PC|=\frac{ab}{a-b}}\)
I przekształcam równoważnie nierówność
\(\displaystyle{ |PC|>|PB|}\)
\(\displaystyle{ \frac{ab}{a-b}>b}\)
\(\displaystyle{ b>0}\).
W drugim przypadku jeszcze nie liczyłem, ale pewnie też ładnie wyjdzie.
Teraz trzeba pomyśleć nad twierdzeniem odwrotnym.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Środek odcinka poza odcinkiem przy równości proporcji
1.
Jak można skonstruować punkty \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\), mając dane punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) oraz odcinki \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), tak aby \(\displaystyle{ \frac{AP}{BP}=\frac{AQ}{BQ}=\frac ab}\)? Tak jak poniżej, przy czym \(\displaystyle{ AD\parallel FE}\).
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\put(-20,0){\line(1,0){170}}
\put(0,0){\line(4,3){120}}
\put(40,0){\line(0,1){30}}
\put(120,-90){\line(0,1){180}}
\put(120,-90){\line(-2,3){80}}
%\put(60,0){\line(2,3){60}}
\put(-3,-10){$P$}
\put(37,-10){$A$}
\put(54,-10){$Q$}
\put(121,-10){$B$}
\put(34,31){$D$}
\put(121,91){$E$}
\put(121,-100){$F$}
\put(34,11){$a$}
\put(114,41){$b$}
\put(114,-49){$b$}
\end{picture}}\)
Załóżmy, że konstrukcję robiliśmy tak, żeby \(\displaystyle{ \sphericalangle PAD=90^{\circ}}\).
O ile \(\displaystyle{ a<b}\), sytuacja wygląda jak na rysunku i mamy nierówność na kątach: \(\displaystyle{ \sphericalangle PQD=\sphericalangle BQF = \sphericalangle BQE>\sphericalangle BPE}\). Zatem w trójkącie \(\displaystyle{ PQD}\) boki spełniają nierówność \(\displaystyle{ PD>QD}\), a zatem \(\displaystyle{ PA>QA}\) i środek odcinka \(\displaystyle{ PQ}\) leży na odcinku \(\displaystyle{ PA}\).
Jak można skonstruować punkty \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\), mając dane punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) oraz odcinki \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), tak aby \(\displaystyle{ \frac{AP}{BP}=\frac{AQ}{BQ}=\frac ab}\)? Tak jak poniżej, przy czym \(\displaystyle{ AD\parallel FE}\).
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\put(-20,0){\line(1,0){170}}
\put(0,0){\line(4,3){120}}
\put(40,0){\line(0,1){30}}
\put(120,-90){\line(0,1){180}}
\put(120,-90){\line(-2,3){80}}
%\put(60,0){\line(2,3){60}}
\put(-3,-10){$P$}
\put(37,-10){$A$}
\put(54,-10){$Q$}
\put(121,-10){$B$}
\put(34,31){$D$}
\put(121,91){$E$}
\put(121,-100){$F$}
\put(34,11){$a$}
\put(114,41){$b$}
\put(114,-49){$b$}
\end{picture}}\)
Załóżmy, że konstrukcję robiliśmy tak, żeby \(\displaystyle{ \sphericalangle PAD=90^{\circ}}\).
O ile \(\displaystyle{ a<b}\), sytuacja wygląda jak na rysunku i mamy nierówność na kątach: \(\displaystyle{ \sphericalangle PQD=\sphericalangle BQF = \sphericalangle BQE>\sphericalangle BPE}\). Zatem w trójkącie \(\displaystyle{ PQD}\) boki spełniają nierówność \(\displaystyle{ PD>QD}\), a zatem \(\displaystyle{ PA>QA}\) i środek odcinka \(\displaystyle{ PQ}\) leży na odcinku \(\displaystyle{ PA}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Środek odcinka poza odcinkiem przy równości proporcji
Dzięki, norwimaj. Myślę, że twój dowód jest też dobry. I chyba wiem też jak pokazać twierdzenie odwrotne.