Rozpatrujemy równoległoboki, których obwód jest równy 16cm, a kąt ostry ma miarę 45st.
a) wyznacz długości boków równoległoboku, którego pole jest równe \(\displaystyle{ 6\sqrt{2} cm^{2}}\)
b)wyznacz długosci boków równoległoboku, który ma największe pole. Oblicz to największe pole.
[/url]
Zaczęłam podpunkt a.
z tego co nam dali to
\(\displaystyle{ a+b\sqrt{2}=8}\)
\(\displaystyle{ b+bsqrt{2}+x=8
i z rysunku wiem, ze:
\(\displaystyle{ (x+b)*b=6\sqrt{2}}\)
podstawilam sobie za x z pierwszego równania:
\(\displaystyle{ (b+8-b-b\sqrt{2})*b=6\sqrt{2}}\)
po sprowadzeniu do postaci ogólnej funkcji kwadratowej:
\(\displaystyle{ -\sqrt{2}*b^{2}+8b-6\sqrt{2}=0}\)
wyszło mi :
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{-8-4}{-2\sqrt{2}}=3\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{-8+4}{-2\sqrt{2}}=\sqrt{2}}\)
Czy ten tok myślenia jest prawidłowy czy po prostu cos liczę i nic z tego nie będzie?}\)
Pole i obwód równoległoboku 45,135
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 10 wrz 2013, o 17:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 44 razy
Pole i obwód równoległoboku 45,135
rozważyłam dwa przypadki, ale albo ja źle liczę, albo odpowiedzi są złe.
dla \(\displaystyle{ x=3\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ b=12\sqrt{2}-14}\)
\(\displaystyle{ a=12\sqrt{2}-14+3\sqrt{2}=15\sqrt{2}-14}\)
\(\displaystyle{ b\sqrt{2}=24-14\sqrt{2}}\)
dla \(\displaystyle{ x=\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ b=9\sqrt{2}-10}\)
\(\displaystyle{ a=9\sqrt{2}-10+\sqrt{2}=10\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ b\sqrt{2}=18-10\sqrt{2}}\)
a w odpowiedziach jest: 6cm,2cm
dla \(\displaystyle{ x=3\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ b=12\sqrt{2}-14}\)
\(\displaystyle{ a=12\sqrt{2}-14+3\sqrt{2}=15\sqrt{2}-14}\)
\(\displaystyle{ b\sqrt{2}=24-14\sqrt{2}}\)
dla \(\displaystyle{ x=\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ b=9\sqrt{2}-10}\)
\(\displaystyle{ a=9\sqrt{2}-10+\sqrt{2}=10\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ b\sqrt{2}=18-10\sqrt{2}}\)
a w odpowiedziach jest: 6cm,2cm
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pole i obwód równoległoboku 45,135
I wszystko dotąd było ok, za wyjątkiem (o czym Ci pisałem), że obliczyłaś (b) a nie x-sy.edzia96 pisze: \(\displaystyle{ x_{1}=\frac{-8-4}{-2\sqrt{2}}=3\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{-8+4}{-2\sqrt{2}}=\sqrt{2}}\)
Czy ten tok myślenia jest prawidłowy czy po prostu cos liczę i nic z tego nie będzie?