zad1
Oblicz miary kątów rownoległoboku ,w którym miara jednego kąta z dwóch kolejnych kątów jest o 38stopni wieksza od miary drugiego kąta
zad2
Wysokosc równoległoboku spuszczona z wierzchołka kąta rozwartego tworzy z jego ramieniem kąt o mierze 72stopni. Oblicz miary kątów równolegloboku
Jesli mozna to prosze o jak najszybsze rozwiazania tych zadan.Mam problemy z matematyka wiec prosze jeszcze o jedną rzecz... czy mozna wytlumaczyc moze jakies rysunki czemu jest tak a nie inaczej
Z góry WIELKIE THX
zadania z równoległoboków
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 kwie 2007, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Białegostoku
- Glucio
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 11 mar 2007, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
zadania z równoległoboków
\(\displaystyle{ x}\) - kąt mniejszy
\(\displaystyle{ x + 38}\) - kąt większy
\(\displaystyle{ 2(x+x+36)=360}\)
\(\displaystyle{ 4x+72=360}\)
\(\displaystyle{ 4x=360-72
4x=288 /:4
x=72}\)
Odp: Równoległobok ma kąty o miarach 72 i 110 stopni
PS niewiem jak w latexie są stopnie
\(\displaystyle{ x + 38}\) - kąt większy
\(\displaystyle{ 2(x+x+36)=360}\)
\(\displaystyle{ 4x+72=360}\)
\(\displaystyle{ 4x=360-72
4x=288 /:4
x=72}\)
Odp: Równoległobok ma kąty o miarach 72 i 110 stopni
PS niewiem jak w latexie są stopnie
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 kwie 2007, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Białegostoku
zadania z równoległoboków
Odpowiedz jest bledna prawidlowa to 71 i 109 stopni niewiem jak to obliczyc a tak wogle to jestem w 2 klasie technikum mechanicznego w Białymstoku "podobno najlepsze na podlasiu"
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
zadania z równoległoboków
Tu jest błąd:
\(\displaystyle{ 2(x+x+38^{\circ})=360^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ 2x+38^{\circ}=180^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ x=71^{\circ}}\)
winno być:Glucio pisze:\(\displaystyle{ x}\) - kąt mniejszy
\(\displaystyle{ x + 38}\) - kąt większy
\(\displaystyle{ 2(x+x+36)=360}\)
\(\displaystyle{ 2(x+x+38^{\circ})=360^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ 2x+38^{\circ}=180^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ x=71^{\circ}}\)