Wykazać, że jest to trójkąt prostokątny.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
marcin195
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 26 wrz 2009, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warsaw
Podziękował: 6 razy

Wykazać, że jest to trójkąt prostokątny.

Post autor: marcin195 »

Potrzebuję potwierdzenia.
Do rozwiązania pewnego zadania potrzebuję wiedzieć, czy trójkąt jest prostokątny.

Podstawiam do twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ 3x^2+4=(1+ \sqrt{3x^2-3})^2}\)
I dalej uporządkowuję to dochodząc do:
\(\displaystyle{ x^2= \sqrt{3-x^2}}\)
Podnoszę do kwadratu, podstawiam: \(\displaystyle{ t=x^2}\), rozwiązuję i wychodzi, że równanie ma dwa rozwiązania: \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) i \(\displaystyle{ -\sqrt{6}}\).
Czy taki sposób postępowania, i fakt, że równanie ma 2 rozwiązania gwarantuje, że jest to trójkąt prostokątny?
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Wykazać, że jest to trójkąt prostokątny.

Post autor: Ponewor »

To Twoje uporządkowanie jest złe. A nawet gdyby było dobre, to ujemny rezultat na końcu musisz odrzucić, bo inaczej jeden z boków byłby ujemny.
marcin195
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 26 wrz 2009, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warsaw
Podziękował: 6 razy

Wykazać, że jest to trójkąt prostokątny.

Post autor: marcin195 »

Tak zauważyłem to niedawno wynikiem będzie 2 i -2, więc tylko dla x=2 trójkąt jest prostokątny, tak?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Wykazać, że jest to trójkąt prostokątny.

Post autor: kropka+ »

Tak
ODPOWIEDZ