Okrąg dopisany
Okrąg dopisany
Punkt \(\displaystyle{ J}\) jest środkiem okręgu dopisanego do czworokąta wypukłego \(\displaystyle{ ABCD}\). Wykazać, ze punkt \(\displaystyle{ J}\) oraz środki przekątnych \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BD}\) leżą na jednej prostej.
Ostatnio zmieniony 9 gru 2018, o 23:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Okrąg dopisany
Masz rację, jest to twierdzenie Newtona, ale mnie interesuje dowód, którego nigdzie nie mogę znaleźć sam też nie jestem w stanie dojść do tego
- Htorb
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 5 sie 2013, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Okrąg dopisany
Tu można powiedzieć, że są to okręgi dopisane do czworokąta. Ale to nie zmienia faktu, ze autorowi postu chodziło o okrąg wpisany.Ponewor pisze:Co to jest okrąg dopisany do czworokąta?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, o 12:34 przez Htorb, łącznie zmieniany 1 raz.
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
Okrąg dopisany
okrąg dopisany do wielokąta to okrąg leżący poza wielokątem, który jest styczny do każdej z prostych zawierających któryś bok wielokąta
a zadanie sformułowane jest poprawnie - chodzi o okrąg dopisany (dla okręgu wpisanego teza też działa)
pozdro
~~~~~~~~
poprawione, dzięki
a zadanie sformułowane jest poprawnie - chodzi o okrąg dopisany (dla okręgu wpisanego teza też działa)
pozdro
~~~~~~~~
poprawione, dzięki
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, o 23:15 przez timon92, łącznie zmieniany 1 raz.
- Htorb
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 5 sie 2013, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Okrąg dopisany
Tutaj chodziło chyba o ogólna definicje okręgu dopisanego, wg. tej definicji okrąg wpisany uchodzi jako okrąg dopisany. Nie oznacza to, że dla każdego okręgu dopisanego dział tw. Newtona, ale jednego owszem- okręgu wpisanego. Trochę to zagmatwane, ale trudno. Jak ktoś zrozumie to dobrze
- Htorb
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 5 sie 2013, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Okrąg dopisany
Chyba to trochę przekombinowane zdania 1 i ostatnie wzajemnie się wykluczają. Jednak w zadaniu na 90% chodzi o tylko okrąg wpisany.
A odnośnie samego zadania, to możesz udowodnić, że dla czworokąta \(\displaystyle{ ABCD}\) i punktu \(\displaystyle{ X}\) leżącego wewnątrz niego: \(\displaystyle{ [ABX]+[CDX]=[BCX]+[DAX]}\)wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ X}\) należy do prostej przechodzącej przez środki przekątnych (Léon Anne's Theorem).
A odnośnie samego zadania, to możesz udowodnić, że dla czworokąta \(\displaystyle{ ABCD}\) i punktu \(\displaystyle{ X}\) leżącego wewnątrz niego: \(\displaystyle{ [ABX]+[CDX]=[BCX]+[DAX]}\)wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ X}\) należy do prostej przechodzącej przez środki przekątnych (Léon Anne's Theorem).
- niunix98
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 20:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 17 razy
Okrąg dopisany
Cześć, akurat robię to zadanie, więc stwierdziłem, że nie będę zakładał nowego tematu. Próbowałem robić na pola skierowane. Niech naszym czworokątem wypukłym będzie ABCD, a promieniem okręgu dopisanego - r. Wtedy zachodzi równość:
\(\displaystyle{ S(ABK) + S(CDK) = S(ABL) + S(CDL) = \frac{1}{2} [ABCD]}\), co jest powszechnie znanym faktem (jeżeli ktoś go nie zna, mogę potem napisać do niego dowód). Teraz wystarczy pokazać, że również
\(\displaystyle{ S(ABJ) + S(CDJ) = \frac{1}{2} [ABCD] \Leftrightarrow
[ABJ] - [CDJ] = \frac{1}{2} [ABCD] \Leftrightarrow
\frac{1}{2} \cdot AB \cdot r - \frac{1}{2} \cdot CD \cdot r = \frac{1}{2} [ABCD] \Leftrightarrow
\frac{1}{2} \cdot r(AB - CD) = \frac{1}{2} \cdot [ABCD] \Leftrightarrow
r(AB-CD) = [ABCD]}\).
Nie wiem teraz jak to pokazać, a zrobienie tego kończy nam zadanie. Pomocy
Próbowałem też dodać punkty przecięcia \(\displaystyle{ Q = BC \cap AD}\) i \(\displaystyle{ P = AB \cap CD}\) oraz punkty styczności okręgu z prostymi \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ AD}\) (kolejno \(\displaystyle{ M}\) i \(\displaystyle{ N}\)), a następnie rozpisywać warunek na okrąg dopisany, tzn. \(\displaystyle{ BP + PD = DQ + QB}\), ale bez skutku.-- 23 maja 2018, o 19:49 --Mam rozwiązanie. Zaczynamy jak poprzednio:
\(\displaystyle{ S(ABK) + S(CDK) = S(ABL) + S(CDL) = \frac{1}{2} [ABCD]}\)
Ale skoro ten okrąg jest dopisany to dostajemy ciąg równości:
\(\displaystyle{ AB + BC = CD + DA \Leftrightarrow
AB - CD = DA - BC \Leftrightarrow
[ABJ] - [CDJ] = [DAJ] - [BCJ]}\)
Ale:
\(\displaystyle{ [ABCD] = S(ABCD) = S(ABJ) + S(BCJ) + S(CDJ) + S(DAJ) = [ABJ] - [BCJ] - [CDJ] + [DAJ] = 2([ABJ] - [CDJ])}\).
Stąd: \(\displaystyle{ [ABJ] - [CDJ] = \frac{1}{2} [ABCD]}\). CNU
\(\displaystyle{ S(ABK) + S(CDK) = S(ABL) + S(CDL) = \frac{1}{2} [ABCD]}\), co jest powszechnie znanym faktem (jeżeli ktoś go nie zna, mogę potem napisać do niego dowód). Teraz wystarczy pokazać, że również
\(\displaystyle{ S(ABJ) + S(CDJ) = \frac{1}{2} [ABCD] \Leftrightarrow
[ABJ] - [CDJ] = \frac{1}{2} [ABCD] \Leftrightarrow
\frac{1}{2} \cdot AB \cdot r - \frac{1}{2} \cdot CD \cdot r = \frac{1}{2} [ABCD] \Leftrightarrow
\frac{1}{2} \cdot r(AB - CD) = \frac{1}{2} \cdot [ABCD] \Leftrightarrow
r(AB-CD) = [ABCD]}\).
Nie wiem teraz jak to pokazać, a zrobienie tego kończy nam zadanie. Pomocy
Próbowałem też dodać punkty przecięcia \(\displaystyle{ Q = BC \cap AD}\) i \(\displaystyle{ P = AB \cap CD}\) oraz punkty styczności okręgu z prostymi \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ AD}\) (kolejno \(\displaystyle{ M}\) i \(\displaystyle{ N}\)), a następnie rozpisywać warunek na okrąg dopisany, tzn. \(\displaystyle{ BP + PD = DQ + QB}\), ale bez skutku.-- 23 maja 2018, o 19:49 --Mam rozwiązanie. Zaczynamy jak poprzednio:
\(\displaystyle{ S(ABK) + S(CDK) = S(ABL) + S(CDL) = \frac{1}{2} [ABCD]}\)
Ale skoro ten okrąg jest dopisany to dostajemy ciąg równości:
\(\displaystyle{ AB + BC = CD + DA \Leftrightarrow
AB - CD = DA - BC \Leftrightarrow
[ABJ] - [CDJ] = [DAJ] - [BCJ]}\)
Ale:
\(\displaystyle{ [ABCD] = S(ABCD) = S(ABJ) + S(BCJ) + S(CDJ) + S(DAJ) = [ABJ] - [BCJ] - [CDJ] + [DAJ] = 2([ABJ] - [CDJ])}\).
Stąd: \(\displaystyle{ [ABJ] - [CDJ] = \frac{1}{2} [ABCD]}\). CNU
- niunix98
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 20:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 17 razy
Okrąg dopisany
max123321, to jest podstawowa własność pól skierowanych: wartość \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} S( A_{i} A_{i+1} X)}\) (gdzie \(\displaystyle{ A_{n+1} = A_{1}}\)), nie zależy od wyboru X.
Dowód: